Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pretty Woman / foto: Shutterstock

Romantické komedie ničí vztahy

Pokud se až moc rádi díváte na filmy jako jsou Láska nebeská nebo Notting Hill, můžete si zničit váš vztah.

V čem spočívá nebezpečí? Lidé totiž pod vlivem takových filmů mohou uvěřit, že pro ně někde na světě existuje zcela perfektní partner či partnerka a mají tudíž naprosto nerealistická očekávání.

On to přece ví...
Fanynky romantických filmů často zapomínají na komunikaci s partnerem. Mají totiž pocit, že pokud je někdo ten pravý, bude vědět, co jeho partnerka chce, aniž by mu to musela říkat.

Doktor Bjarne Holmes a jeho tým z edinburghské Heriot Watt University studovali 40 nejpopulárnějších romantických filmů z let 1995 až 2005 a určili společná témata, která v těchto filmech nebyla realistická.

Studenti, kteří se dívali na romantické filmy, pak měli větší sklon věřit v osud a osudovou lásku, než jejich další vrstevníci.

Nerealistické vzory
"Psychologové v manželských poradnách často vídají páry, které mají za to, že sex by vždy měl být naprosto perfektní. Myslí si, že pokud je někdo opravdu ten pravý, bude vědět, co potřebujete, bez říkání. Nacházíme důkazy o tom, že populární média hrají zásadní roli v šíření těchto představ."

"Problém je v tom, že ačkoliv většina z nás ví, že představa dokonalého vztahu je nereálná, někteří lidé jsou čím dál tím více ovlivněni představami z médií. A často si to ani neuvědomují," řekl doktor Holmes reportérům BBC.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 221