Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jak ta kantorka asi vypadá? / foto: sxc.hu

Za co všechno mohou feromony

Ačkoli obvykle nejsme hnáni pudy tak silně jako zvířata, pokud v nás někdo vzbudí neovladatelný zájem o seznámení, zřejmě vylučuje z těla takové feromony, jejichž skladba značí vysokou rozdílnost genetické výbavy od té naší.

Důvodem této odlišnosti, kterou podvědomě vyhledáváme, je spíš zajištění biologické rozmanitosti druhu, případně i ras. Příroda vyžaduje co nejpestřejší genofond, protože se řídí posláním uchování rodu, tedy plozením potomků. A to těch nejzdravějších.

Částečně asi i z tohoto důvodu se nám například sourozenci nezdají přitažliví vůbec, jejich genetická výbava je totiž podobná té naší, což je nežádoucí. Jak jistě víme, dítě narozené rodičům, kteří jsou si blízkými, natož přímými příbuznými, má mnohonásobně větší riziko trpět nějakou vadou, jak mentální, tak tělesným handicapem.

Přestože důležitost přirozené vůně, kterou vylučuje naše tělo prostřednictvím kůže je známá již dlouho, neznamená to, že najednou všichni přestaneme používat deodoranty a parfémy, vždyť právě vůně, a ne ta přirozená, nás na druhém často zaujme, ale zde jde spíš o prvotní „přičichnutí“, pokud nám totiž dotyčný nebude vonět bez pomoci těchto přípravků s chemickým složením, nemá vztah do budoucna téměř žádnou šanci.

Něco navíc

Navíc přirozená vůně těla se dostavuje už po půl hodině po osprchování bez následného použití parfémovaných přípravků, s jejich použitím se překvapivě tato doba příliš neprodlouží.

Vždyť i u koupi nového parfému se doporučuje vyčkat minimálně dvacet minut, abychom věděli, jak se „rozvoní“ jeho složení právě na naší kůži. Proto není příliš šťastné řešení pořídit si vůni na základě toho, že se nám líbí na někom známém.

Zdálo by se, že lidé nejsou čichem při výběru partnera tolik motivováni jako většina zvířecích druhů, ale přestože máme čichové buňky poměrně slabé, můžeme potkat třeba vzor všech ctností, krásy a dokonalosti, ale pokud tam nebude ono nepopsatelné „něco“ navíc, nebudeme si s tím člověkem chtít začít nic víc, i když si to logicky nebudeme umět vysvětlit.

Proto se klidně nechte vést svým nosem i nadále, příroda to má stejně tak zařízené…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 160