Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nevěra / foto: shutterstock

Zahnul vám? Tak co teď s tím?

A je to tady. Váš spokojený vztah vzal za své, dlouho a pracně budované partnerství je v tahu. Milostná aférka partnera vyšla na povrch. Máte to s ním skončit hned, nebo mu dát druhou šanci?

Byl mi nevěrný

Dozvěděla jste se, že váš partner má mimomanželskou lásku a hlavou se vám v ten moment honí všechny možné varianty, jak můžete zareagovat. Máte nevěrného partnera okamžitě vyhodit z bytu a podat žádost o rozvod? Nebo se ovládnout a čekat na lepší časy?

 

Důvěra, kterou jste k partnerovi cítila je ta tam, přesto si ale neumíte představit, že vše najednou skončí. Dát mu tedy ultimátum, ať si vybere, zda chce zůstat s vámi a poměr ukončí, nebo se rozejdete?

 
Hlavou, nebo srdcem?

Chcete učinit racionální rozhodnutí, ale něco vám v tom brání? Milostné city lze jen velmi obtížně ovlivnit logikou a racionálním uvažováním. Vztah, který vás provázel a spojoval několik let, je velmi obtížné ukončit ze dne na den, přestože „vaše rozumné já“ nevidí jiné řešení, než se po tom, co vás partner podvedl, rozejít, rozvést, zničit mosty.

 

Pocit zrady a zraněných citů nám ale nedovolí celou záležitost jen mlčky přejít a čekat, jak se partner rozhodne.

 

V situacích, kdy se dozvíte o partnerově nevěře, nebude vůbec snadné rozhodnout se, jak se zachovat. Stejně jako je vztah živý organismus, který se roky vyvíjí a mění, tak i vy budete nyní potřebovat především čas, abyste učinila rozhodnutí, které pro vás bude nejméně bolestné a se kterým budete schopná se vnitřně ztotožnit.

 

Můžete okamžitě podat žádost o rozvod, ale ve chvíli, kdy na definitivní rozchod nebudete připravená, způsobí vám mnoho bolesti a ztrát.

 

Rady nemusí být vždy jen prospěšné

Často hledáme radu nejdříve u svých blízkých a přátel. Nakonec se ale cítíme ještě více zmatení a nejistí. Každý z nich nám radí ze své osobní pozice, každý nám předává svou vlastní představu, která nám nemusí v nejmenším vyhovovat.

 

Někteří z nich se v podobné situaci dokonce nikdy neocitli, takže je možné, že by se sami zachovali docela jinak, než nám v dané chvíli poradili. Možná se nám od rodiny a přátel dostane podpory a soucitu, naše rozhodnutí ale musí být přesto naším samostatným krokem.

 

Partnerský vztah a to, jak se v něm chováme, je totiž zcela individuální záležitostí dvou lidí, kteří spolu žijí. Stejně tak je individuální, jakým způsobem budou řešit problémy ve vztahu – tedy i nevěru.

 

Existuje celá řada možných variant. Vaše nejlepší kamarádka vám řekne, že by jí hrdost nedovolila s nevěrníkem zůstat a okamžitě by jej poslala k vodě, vaše teta zase zastává názor, že pokud jde o jednorázovou záležitost v podobě partnerova úletu, kterého lituje, měla byste to skousnout a být tolerantní...

 
Vaše pocity – o ty jde především

Vaše řešení pak bude skutečně vycházet z vašich potřeb a pocitů. Zamyslete se nad tím, jaké varianty jsou vám blízké a představte se, že jste rozhodnutí již učinila. Co všechno rozhodnutí pro vás a vašeho muže znamená? Jak se cítíte? Nemáte chuť vrátit vše zpátky? Soustředit se na vlastní pocity je velmi důležité, racionální rozhodnutí možná vnímáme jako správná, ale často je naše psychika neunese.

 

K tomu, abychom poznali, zda nám lépe prospěje rozchod, nebo zvládneme náročnou cestu k obnovení partnerské důvěry, je vhodné vytvořit si vlastní prostor, kdy budeme mít šanci situaci zpracovat, vyjasnit si svůj vztah k partnerovi a jak jej nově uspořádat.

 

Můžete chvíle, kdy se paradoxně cítíte na dně a ve špatném psychickém stavu, využít, abyste zjistila, co vám v životě dělá největší radost, co vás nejvíce naplňuje a na čem vám záleží. Vaše osobní pocity a priority vám budou nejlepším vodítkem pro rozhodnutí, jak vnitřně naložit s faktem, že vám váš partner byl nevěrný.

 
Nechte situaci čas

Máte pocit, že byste měla učinit nějaké rozhodnutí co nejdříve. Cítíte se zatlačená do kouta nevěrou svého muže jako jediné řešení vidíte rozhodnout se, co dál – a to teď hned. Je dobré si uvědomit, že nevěru už nikdy nesmažete a že horečné úsilí rychle situaci řešit je jen snahou nepříjemnému faktu uniknout. Nechte vývoji situace čas.

 

Vy na sebe nemusíte přebírat odpovědnost rozhodnutí. Počkejte, jak se zachová váš partner. On se dopustil nevěry a měl by také nést odpovědnost a přijít s návrhem řešení. Až konečné rozhodnutí, jak se se situací vyrovnáte, je pak na vás.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 259