Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mladí milenci / foto: Shutterstock

Vyberte si milence podle vůně z podpaží

Připadá vám to nechutné? Přesně takhle si lidé kdysi partnery vybírali. Neptali se na konta v bance ani na pracovní pozice, prostě ho očichali a hned věděli, jestli je ta či ten pro ně tím pravým. Zvířata to tak dělají dodnes.

Tohle si uvědomila i seznamka basisnote.com, která dává lidi dohromady právě podle toho, jak jim k sobě pasují odéry vanoucí z jejich podpaží. Úplně si nedovedeme představit, jak to dělají, ale provozují to už řadu let a vypadá to, že úspěšně.

Bádali v těchto sférách na vědecké bázi a přišli na to, že lidé, kterým nevoní navzájem jejich podpaží, nemají šanci na kvalitní a dlouhodobý vztah, oproti tomu dvojice, která se ráda očichává a shledává to příjemným, může fungovat bezvadně.

Prostě, pokud vám partner voní, máte vyhráno. Ovšem nesmí to být jen voňavka za několik tisíc, musí vám vonět i po hodince v posilovně, o to právě jde.

Přes net si nepřičichnete
Odborně se to, zda jste či nejste kompatibilní, nazývá MHC (major histocompatibility complexes), tedy něco jako syndrom tkáňové snášenlivosti.

Podle pachových testů od basisnote.com jsou prý vaše vlastní vůně a tíhnutí k určitým vůním u jiných osob předurčeny genově. V situacích, kdy váš nos nic necítí, nemůžete přesně vědět, jestli vás ten či onen přitahuje. Proto je internetové seznamování obtížné a lidé pak v reálu při prvním rande zažívají často zklamání. Protože přes net si k nikomu nemůžete přičichnout.

Pachová seznamka Basisnote dává dohromady profily různých lidí a hledá určité shody po chemické stránce, chemie řekne, kteří dva se k sobě hodí a kteří nikoli. Chemie pozná, jestli by dvojice mohla fungovat. I když některé vědecké hlavy pochybují, že něco jako MHC opravdu existuje, lidé na celém světě se chtějí seznamovat, a když jim někdo slíbí zaručenou metodu, jak si najít životního partnera, jdou do toho.

Tak jak? Sprchovat, nebo ne?
Pokud by to ale všechno byla pravda a mohlo by to takhle fungovat, proč ne. Kdyby si ale lidé vybírali partnery jako kdysi v pravěku pouhým okukováním svalů a očicháváním genitálií a podpaží, nevím, nevím, zda by nás evolučně nehodilo o pěkný kus zpátky na časové ose.

I když je pravda, že podle řady žen je zpocený chlap prostě sexy. Atavisticky tak dámy cítí, že tenhle muž umí vzít za práci, pot evokuje soulož a hlavně, podle potu odhadujeme, co je to za člověka.

No, ale i když tohle zní logicky, pánové, sprchujte se. Protože přeci jen, nejsme v pravěku a pot z podpaží může sice v některých situacích fungovat jako afrodiziakum, ale spíš nad vámi kdekdo ohrne a nos a bude vás mít za čuně.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 130