Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Nejatraktivnější manželé světa? Češi… NE!

Kde se rodí nejatraktivnější manželé pod sluncem? Na severu. Podle nedávného britského průzkumu jsou jimi Švédové a Norové. Pomáhají totiž v domácnosti svým ženám. Poslední skončili Australané.

Podle výsledků studie jsou ženy jednoznačně šťastnější po boku mužů, kteří vědí, že o domácí práce se musí se svou polovičkou dělit a nečiní jim to problémy. Ženy si muže s takovým vědomím berou rády a s nadšením.

 

Studie byla provedena na základě rozhovorů se zhruba 13500 mužů a žen ve věku mezi 20 a 45 lety ve dvanácti různých zemích. Ty byly vybírány podle klíče nazvaného „rovnostářský index“, tedy podle toho, jakou měrou se dvojice podílí na vedení domácnosti. Zastoupeny byly jak země velmi rovnostářské, tak ty, které žijí stále spíše podle modelu – „tohle je práce pro ženský…“

 

Kdo je na čele a kdo na chvostu?

Na vrcholu rovnostářských zemí jsou právě Norsko se Švédskem, Británie byla na třetím místě následována Spojenými státy. Právě v těchto zemních byli zároveň muži považováni za atraktivnější a perspektivnější pro partnerství.

 

Naopak na konci indexu se usídlily země jako Japonsko, Německo, Rakousko, poslední skončila Austrálie jako v domácnosti nejméně rovnostářská. Do této kategorie by nejspíš patřilo i Česko, kde ještě rovnost v domácnosti příliš nezakořenila.

 

Paradoxní na celém výzkumu je, že zatímco muži z rovnostářských zemí jsou ženami považováni za velmi dobrý tip pro život, ženy z těchto zemí jsou muži vnímány o poznání hůř. Muži v takovém případě pociťují větší nejistotu ve vztahu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 73