Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nevěra / foto: shutterstock

Jak se vyrovnat s nevěrou?

Podle statistik je 46 % žen a 62 % mužů nevěrných svým partnerům. Co dělat, když je mezi nimi ten váš?

Trápí vás sžíravá představa, že vám vaše „polovička“ zahýbá? Jde jen o „výplod vaší fantazie“ nebo je to opravdu tak? Podle psychologů se taková nevěra dá poznat jednoduše – váš záletný partner či partnerka se totiž začnou chovat jinak. Jak?

Třeba přehnaně dbá o svůj vzhled, každou chvíli kontroluje mobil, tváří se zasněně a podivně se usmívá... A v posteli? Buď se změní v sexuálního démona nebo naopak je jako kus ledu.

Není nevěra, jako nevěra
Občas si odskočit z „hnízda“ a užít si sexuálních radovánek v „cizí náruči“ bylo ještě do nedávna přisuzováno spíše mužům. Ti, coby „samci“, mají k fyzické nevěře od přírody větší dispozice. Je pro ně „náplastí“ na nudu v partnerském vztahu, na životní neúspěchy, nízké sebevědomí, ale zároveň i adrenalinovým sportem a touhou pomilovat cizí tělo.

Podle odborníků je však horší, než nevěra fyzická, ta psychická-platonická. K ní mají zase blíže ženy. Každá láska totiž jednou zevšední a ustrne na stereotypu.

Něžné pohlaví takovou změnu špatné snáší a cítí se méně žádoucí. Proto není divu, že se zadané ženy často zamilovávají do chlapíků, kteří jim pochlebují. Takový „hejsek“ pak jejich očích stoupne na ideál a z domácího mazlíka se rázem stane „ten horší“. Jak se to navenek projevuje? Partnerka je nespokojená, podrážděná a na všem hledá chyby.

Držte emoce pod kontrolou!
Nevěra se obvykle nikdy moc dlouho neutají. Téměř v 90% ji prozradí mobilní telefon. Přestože psychologové tvrdí, že lézt do cizího mobilu se nevyplácí, spousta zvědavců tomuto pokušení neodolá.

Jste mezi nimi i vy? Co tedy dělat, když jste našli „corpus delicti“, že jste podváděni? „Snažte se zachovat klid, nemá smysl se k partnerovi či partnerce chovat hrubě a dělat scény. Určitě všem doporučuji ustát prvotní emoční nával a až poté začít situaci řešit. Pokud je vám zle, odejděte do bezpečí, třeba k přátelům a až tam své pocity ventilujte,“ radí Bc. Lenka Černá, která je specialistkou v oblasti osobního rozvoje.

Sejděte se na neutrální půdě
Vyrovnat se se zradou partnera či partnerky je těžké. Nicméně podle Lenky Černé má každá nevěra nějakou svou příčinu a je vyústěním nespokojenosti ve vztahu. Proto je nezbytné se přesvědčit, jestli vaše „záletná polovička“ hodlá v soužití pokračovat nebo už potají „bere kramle“.

Tyto věci je samozřejmě lepší řešit ústně a na neutrální půdě (třeba v restauraci). „Podmínkou však je, že budete v klidu. Přímo se partnera zeptejte, zda chce na vašem vztahu pracovat. Pokud se řekne jasné ne, nebo se bude vykrucovat, raději to vzdejte,“ říká odbornice. Bohužel, slzy, doprošování a citové vydírání v tomto případě nic nevyřeší.

Přizvěte „třetího“
Jestliže však váš protějšek nevěry lituje, a takzvaně vás nechce ztratit, měli byste mu dát šanci. Nevěra se z duše „gumuje“ těžko. Proto Lenka Černá doporučuje obrátit se na odborníka a celou situaci s ním řešit. Tak jedině vyhnete různým výčitkám, tlakům, které by mohly váš váš vztah rozbít.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 189