Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Milenci / foto: shutterstock

Sex? Zapomeň, do postele až po svatbě

Zatímco ještě v 19. století bylo běžné, že spolu snoubenci před svatbou sexuálně nežili, dnes se spíše jedná o velmi ojedinělou záležitost.

Většina párů si snad ani tuto variantu soužití nedokáže představit. Možná i z toho důvodu, že společnost je více ateistická a lidé se odklání od tradičních křesťanských hodnot.

Nesesmilníš
Argumenty pro sexuální zdrženlivost před uzavřením manželského sňatku jsou ve většině případů podloženy křesťanskými důvody, které se opírají o Bibli a přikázáním „Nesesmilníš“, které se nevztahuje jen na cizoložství, ale i na předmanželský sex.

Český překlad Bible je však v některých případech nepřesný. Takže z původního slova „Nezcizoložíš“ máme „Nesesmilníš“. Dokonce se můžete setkat s názory podobnými jako měl jeden z účastníků internetové diskuze na téma Sex před svatbou: „Sex a láska bez manželství je nemorální vztah. Takové vztahy jsou příčinou nežádoucích těhotenství, zlomených srdcí, pohlavně přenosných nemocí atd. Neexistuje žádný skutečný svazek dvou lidí mimo manželství, který je v tomto smyslu také jedinou jistotou“.

Kdo by vydržel a taky chtěl čekat se sexem až do svatební noci?

Jsem věřící, on ale zapřisáhlý ateista
Nejvíce komplikovaná je situace, kdy jeden z partnerů je ateista a druhý věřící. Stejně jako v příběhu této dívky, která píše: „Mám přítele, který je ateista. Já jsem věřící a chci se držet principů vycházejících z Písma. Nastal však mezi námi konflikt, protože přítel nevidí problém, proč bychom se neměli poznat i v oblasti sexuální. Pro něj je zdrženlivost absurdní a nevidí v ní žádný význam. Nevím, jestli mám v takovém vztahu dále pokračovat. Přestože ho miluji, vím, že konflikty pramenící z této situace můžou v budoucnu znamenat ve vztahu velké potíže.“

Předmanželský sex má 96 % Čechů
V takové situaci se ocitá nemálo vztahů. Věřící by asi řekl, že pokud vás partner miluje, tak počká. Ale představte si, že byste se v takové situaci ocitli. Partner nebo partnerka by chodili do kostela, večer před spaním se modlili a spát s vámi by nechtěli. Každý večer byste šli domů s dobrým pocitem, že jste znovu odolali. Dokážete si to představit?

Většina z nás ne, čemuž napovídají i statistické údaje, podle kterých má předmanželský sex 96 % Čechů. Nejhůře jsou na tom Vietnamci. Se 7 % to vypadá, že si před svatbou vůbec neužijí. Tam se totiž nepovažuje za vhodné partnerské soužití mimo manželský svazek ani předmanželský sex. Asi proto ve Vietnamu roste počet potratů v případech, kdy žena otěhotní před uzavřením sňatku.

Svobodné rozhodnutí
Zda budeme provozovat předmanželský sex, nebo ne, o tom můžeme rozhodnout naštěstí zcela svobodně a bez strachu, že by nad námi visel Damoklův meč. Rozhodující je pouze naše názorové smýšlení, životní filozofie nebo náboženské vyznání.

Bohužel, všichni takovou možnost nemají. Stejně jako mladý pár z Afghánistánu, který zastřelili členové radikálního hnutí Taliban. Oběťmi se stal teprve jednadvacetiletý muž a o dva roky starší žena. V cestě jim stáli i rodiče, kteří si nepřáli jejich svatbu. Pár se pokusil utéct do Íránu, ale byl chycen Talibanci a před mešitou v provincii Nimroz zastřelen.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 215