Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Letní románky: slunce, horko a sex

Kdo by neznal romantický příběh Sandy a Dannyho z muzikálu Pomáda. Slunce, moře, písečná pláž a dva mladí neznámí, kteří se poblázní jeden do druhého. Kdo z vás také neprožil alespoň jednou něco podobného na vlastní kůži?

Láska, která má být zapomenuta
Po několika dnech vášnivé romance však vždy přijde loučení. Možná, že jste si ještě vyměnili telefonní čísla, zaslali pár emailů, až vám nakonec zbyly jen vzpomínky. V tom lepším případě.

Těm méně šťastným se zhroutil dlouholetý partnerský vztah v důsledku aférky s někým, jehož tvář si teď už jen stěží vybaví. Nemluvě o smolařích, jež si domů místo upomínkového předmětu přivezli pohlavní chorobu či pozitivní výsledek těhotenského testu. Jsou však i tací, kteří na dovolené potkali své druhé já a po vzoru milenců z Pomády jejich letní románek přetrval v lásku až za hrob.

Je to jako dát dovolenou našim představám o lásce
V momentě, kdy se blíží dovolená, se konečně uvolníme a jsme rozhodnuti si ji především bezvadně užít.

Opouštíme své domovy, každodenní rutinu, starosti a povinnosti měníme je za nové prostředí plné fascinujících věcí a zajímavých tváří, jež se tolik liší od těch, jež pravidelně vídáme ve svém okolí – alespoň se nám to tak může zdát. Jako bychom se naráz ocitli v jiné říši, kde nic nemusíme a všechno je nám povoleno.

Bez nejmenších výčitek svědomí se můžeme věnovat zábavě, vlastním prožitkům a flirtování. A kdo by v tomto rozpoložení myslel na budoucnost vztahu, který ještě ani nezačal?

Překvapí vás nečekaně
Letní lásky přicházejí tak snadno a s lehkostí právě díky volnosti, jakou si na dovolené můžeme užít. Aniž by se držely nějakých pravidel, abychom si je užili bez pocitu viny a mohli na ně vzpomínat. Mohou být jako čokoládová zmrzlina, horská dráha nebo vyhlídkový let horkovzdušným balónem.

Víme, že je nezažíváme každý den, ale ty okamžiky, kdy nás objeví vzrušení letního flirtování bývají dokonalé a především výjimečné. Páry podléhající letní romanci většinou vědí, že jde o velmi krátké a prchavé období společného randění, a proto prožívají svoji vášeň s mnohem větší intenzitou.

Hra na své vlastní alter ego
Fenomén letních lásek vysvětlují psychologové velmi jednoduše: „Jedná se o čas a prostor, ve kterém si člověk dovolí být někým jiným. Přijímá jiná pravidla hry a dělá věci, které by po zbytek roku nebyl ochoten dělat.“

Stát se někým tak trochu odlišným
Věty, které běžně nejsou v našem slovníku jako „Miluji tě“ nebo „Jsi má životní láska“, se najednou vyslovují tak jednoduše jako přání dobrého dne. Nakonec ale vždy přichází poslední noc a po ní obávaný den, kdy se jejich cesty rozdělí.

Po návratu domů to pak má vždy jednodušší ten, který se dokáže dříve vrátit do reality. Někdy se i po návratu domů kontaktujeme, mnohdy ale již zjistíme, že už to není jako předtím. Vášeň se vytratila a osoba na druhém drátě jako by najednou byla úplně cizí. Ten, kdo se z omámení déle vzpamatovává, pak trpí tím, že jeho city už nejsou tak bezmezně opětovány.

Milování bez následků
Některé zážitky letních nocí ale dokážou poznamenat na celý život. Slunce, horko a pár koktejlů na pláži sice příjemně uvolní naše tělo a mysl, ale zároveň může také otupit smysl pro zodpovědnost. Je to sice hezké umět se odvázat, přece jen bychom ale měli mít určité meze.

Pošetilcům, kteří jsou přesvědčeni, že jsou nedotknutelní a nad riziky vůbec nepřemýšlí, se může záhy krásný zážitek proměnit v noční můru. Nikde totiž není psáno, že ten záhadný cizinec, který jako by z oka vypadl Bradu Pittovi, nemůže trpět pohlavní chorobou. Ale kdo by se při pohledu do jeho toužících očí zaobíral takovými maličkostmi jako je kondom? Popravdě ten, jemuž poté nehrozí nebezpečí, že by mohl téhle chybičky dlouho litovat.

Návrat z dovolené může být krutý
Číhají na nás i další hrozby. Monika V. vypráví svůj příběh:„Plánovali jsme dovolenou ve čtyřech v Řecku, můj přítel ale nakonec kvůli práci musel zůstat doma a trval na tom, abych odjela bez něj. Nechtěla jsem kazit romantiku druhému páru a tak jsem většinu času trávila sama na pláži, kde jsem také potkala Tita. A neodolala jsem mu. Několik týdnů po návratu jsem zjistila, že jsem těhotná a neměla jsem tušení, kdo je otcem. Příteli jsem nic neřekla a sama se snažila nepřipouštět si, že by dítě nemuselo být jeho. Vše vyšlo najevo, když se mi narodila černovlasá snědá holčička (oba jsme blonďáci) a já musela s pravdou ven. Nelituji toho, že mám dceru, ale vyčítám si, že je díky mojí hlouposti bez táty. Přítel mou zradu nedokázal překonat a Titovi jsem o mém těhotenství nikdy ani neřekla.“

Zázraky se také dějí
Určitě jste ale už také slyšeli příběhy lidí, kteří se poznali na dovolené, zamilovali se a zůstali spolu. Ano, opravdu se to zdá jako z pohádky. Těžko říct, zda jde o řízení osudu nebo jestli ti dva jedinci na sebe měli prostě jenom štěstí, jisté však je, že s příchodem sychravého podzimu jejich city neochably. Právě naopak.

Nabraly mnohem hlubšího významu, aby dotyční dokázali přetrvat ve vztahu na dálku. Namítnete, že taková známost je ale většinou stejně předem odsouzená k zániku? Máte pravdu, člověk totiž ve své přirozenosti touží po tělesné blízkosti druhého a to je jedna z mála věcí, kterou telefonní spojení, ani internet, zprostředkovat nedokáže.

Dva zamilovaní, co netouží po ničem jiném než být spolu, však mohou zvládnout i dlouhodobé odloučení. A takoví si pak už vždycky najdou cestičku k plnohodnotnému společnému soužití.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 17