Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Ženy a muži válčí na život a na smrt

Umíme se svádět, flirtovat, umíme jeden druhého škádlit, ale umíme si také lézt na nervy.

Je lhostejné, kde k takové interakci dochází, na svádění i laciné vtipy na téma muži kontra ženy můžete narazit kdekoliv. Doma po ránu se můžete škádlit s partnerem či partnerkou, v práci během dne mít konflikt s šéfem či šéfkou opačného pohlaví a večer vás známí budou iritovat vyprávěním osvědčených vtipů o tom, jak ženy neumí zaparkovat a muži mají strach zeptat se na cestu.

Malé každodenní bouře
Ačkoliv opačné pohlaví nechce vždy rozpoutat bouři ve sklenici vody, někdy nás umí narážky týkající se tradičních klišé na téma muži a ženy pěkně vytočit. A tak i když jsme si dobře vědomi toho, že ten druhý to „tak jistě nemyslel“, zcela zbytečně se hájíme a snažíme se jej přesvědčit, že „toto se nás netýká, protože my jsme přece odlišní – a to přece dobře ví“. Ano, ví, přesto mu to nedá.

Nemusíte se hned rozčilovat
Jak tedy na podobné narážky reagovat? Určitě není hned nutné přecházet do obranného postoje. Vždy záleží na tom, jak jsou narážky míněny. Pokud jde jen o snahu o žertování či zlehčení atmosféry nebo přátelské dobírání, reagujte s nadhledem. Možná že podobný smysl pro humor nesdílíte, přesto se vám podaří situaci lépe zvládnout, když využijete humoru či ironie. Budete-li se tvářit zaraženě nebo dokonce s uraženým výrazem, nebudete se cítit nejlépe a váš protivník, ať už je to váš kolega nebo manžel, bude mít v danou chvíli prostě navrch.

Na hrubý pytel hrubá záplata
Ne vždy se ale poznámky nesou v přátelském duchu. Někdy nám naši kolegové, nadřízení nebo známí docela umí pít krev se svými narážkami a kritickými poznámkami. Pro takové případy platí - na hrubý pytel hrubá záplata. Pokud vám například někdo řekne: „Jděte si raději koupit nějaký hadřík na sebe, vždyť tomu vůbec nerozumíte“, můžete opáčit v podobném duchu a doporučit dotyčnému, co by si měl jít koupit on, aby mohl vést trochu více inteligentní rozhovor.

Chladný tón nebo mlčení udělá své
Pokud vám dělá potíže rychle reagovat, od situace se můžete distancovat. Nesmíte přitom ale znít rozčileně, rozpačitě ani dotčeně. Váš tón by měl být chladně distancovaný. Samozřejmě jen obtížně budete uplatňovat techniku „na hrubý pytel hrubá záplata“ ve vztahu ke svému šéfovi, rodičům nebo partnerovi, tam raději zvolte techniku, při které se od situace distancujete a dáváte tak druhému najevo - „to už stačilo“. Někdy postačí jedna věta a pak chvíli mlčet a nereagovat na další narážky, nebo po upozornění odejít z místnosti.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 42