Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Znásilněný muž, je to vůbec možné?

Ačkoliv ve většině případů bývají znásilněny ženy, nepříjemnou zkušenost mají i někteří muži, kteří byli nuceni k sexu ženou, aniž by o to měli zájem.

Přestože si muži odnášejí traumatický zážitek mnohem méně často než ženy, je pro ně podobná zkušenost velmi nepříjemná...

Počet znásilněných mužů není zcela zanedbatelný
Ve vyhledávání sexuálních styků dominují sice muži, ale to ještě neznamená, že to nemohou být také ženy, které by vyžadovaly sexuální styk od muže proti jeho vůli. Přitom počty znásilněných mužů nejsou zdaleka tak vysoké, jako je tomu u žen, ovšem nejde o čísla zcela zanedbatelná. K dispozici jsou výsledky amerických studií, které ukazují, že procento mužů, kteří byli po 16. roce věku přinuceni k nechtěným sexuálním kontaktům, se pohybovalo kolem 8 %, ve skupině mužů s vysokoškolským vzděláním šlo dokonce o 16 %.

Padesátiletá žena se pokusila o sex s mladým mužem
Uveďme například jeden z možných případů, jak může znásilnění muže ženou vypadat. Devatenáctiletý mladík ještě procházející obdobím dospívání, který nemá žádnou zkušenost s pohlavním stykem ani jinými sexuálními formami si začne v létě přivydělávat manuální prací ve skladě. Přibližně padesátiletá žena, která má brigádníky na starost, využije chvíle, kdy večer zůstanou ve skladě s mladíkem sami. Strhne jej na jeden z regálů a pokusí se zaujmout polohu vyzývající k sexuálnímu styku. Mladík má větší fyzickou sílu, takže se po chvíli vymaní, jde však pro něj o natolik nepříjemnou zkušenost, že další dny již nepřijde.

Ženy vyžadují sex proti vůli mužů odlišným způsobem
Zajímavé je, že ženy vyvíjí na muže zcela odlišný typ nátlaku, než tomu většinou bývá u mužů, kteří požadují sex proti vůli ženy. Až v 90 % případů byl na muže vyvíjen nátlak psychologickými prostředky. Jedná se o verbální nátlak, velmi často ženy využívají také situace poté, co muž požil větší množství alkoholu. K pohlavnímu styku dochází pouze ve 40% případů, zdaleka častěji se ženy pokoušejí o tělesné doteky sexuálního charakteru.

Většina mužů není zážitkem traumaticky poznamenána
Zřejmě ani tolik nepřekvapí informace, že ve třech čtvrtinách případů byla muži žena známá z jeho okolí. Často se může jednat také o kolegyni, bývalou partnerku nebo i současnou. V takových případech často ženy vyhrožují ukončením citového vztahu. Pouze v necelých 10 % případů se jednalo o ženu, kterou znásilněný muž neznal. Znásilnění muže ženou mívá tedy odlišné formy, důvodem je menší fyzická síla žen ve srovnání s muži, ale také výrazně nižší ochota požadovat sex tímto způsobem. I když většina mužů nebývá výše uvedenými sexuálními kontakty poškozena do budoucna, přece jen si každý pátý muž odnáší zápornou reakci na tento prožitek.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 293