Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nestojí? Králičí implantát pomůže

Problémy se sexuální funkcí by mohly být již brzy minulostí. Vědcům se podařilo úspěšně implantovat topořivá tělesa. Zatím to ale testovali jen na králících.

Američtí vědci úspěšně rekonstruovali kavernózní čili topořivá tělesa penisu z dárcovských buněk.

Prokázali, že takto vylepšený orgán může fungovat. Králíci s implantáty se pokoušeli o sex už jednu minutu poté, co se ocitli poblíž samičky. A jak píše list Metro, 83 procent z nich se o to pokoušelo úspěšně.

"Naše výsledky jsou povzbudivé a ukazují, že je tu naděje pro pacienty, kteří potřebují rekonstrukci penisu. Doufáme, že pacienti s vrozenými abnormalitami penisu, lidé po rakovině penisu, zranění nebo i v některých případech lidé trpící erektilní dysfunkcí by v budoucnosti mohli této technologie využít," vysvětluje profesor Anthony Atala, který studii na Wake Forest University v Severní Karolíně vedl.

Křehké nádobíčko
Penis savců je složitý orgán. Když je poškozen, bývá velmi těžké ho opravit. Erekci způsobují párová topořivá tělesa. Ta však mohou být poškozena nemocí nebo zraněním a může se také stát, že pokud dlouho nedojde k erekci, začnou odumírat. Toto riziko postihuje zejména pacienty po operaci rakoviny prostaty.

Vědcům se podařilo v laboratoři nechat vyrůst erektilní tkáň. Měsíc poté, co ji implantovali do králíků, začaly se v jejich orgánech tvořit nové prokrvené struktury. U dvanácti králíků pak vědci těmito implantáty nahradili celá topořivá tělíska.

Hlavním testem pak byla funkčnost implantátů. Deseti z dvanácti takto operovaných králíků funguje po sexuální stránce normálně. A to už měsíc po zavedení implantátů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 82