Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zamilování může vydržet jen dva měsíce / foto: sxc.hu

Jak to udělat, aby vám to spolu klapalo?

Žádná zázračná pravidla pro báječný vztah na celý život samozřejmě neexistují.

Přesto se odborníci shodují na určitých pravidlech pro úspěšnou komunikaci ve vztahu, která vám ke spokojenému partnerskému vztahu mohou pomoci

Pravidla úspěšné komunikace
Pro zdravý dlouhodobý vztah je správný způsob komunikace mezi partnery klíčový. Mnohdy si nevystačíme s běžnými pravidly, je třeba zapojit také svou emoční inteligenci, využít dovedností asertivity nebo diplomacie.

Komunikace, kterou můžeme nazvat jako úspěšnou, je pak výsledkem nejen doporučení odborníků, ale i našich osobních zkušeností se situacemi, které jsme již zažili a s chováním našeho partnera.

Otevřenost
Ve většině případů je lepší v momentě, kdy se objeví rozpory, je co nejdříve vyjasnit a pokusit se najít řešení. Skryté konflikty představují hrozby v určitém latentním stádiu, vždy když se objeví kritická situace, byť je sebebanálnější, může se strhnout velký konflikt, kde ona každodenní banalita hraje jen zástupnou roli.

Navíc skryté problémy mají tendenci se nepozorovaně vršit jeden přes druhý, vedou k podvědomé nespokojenosti a touze ze vztahu uniknout.

Správně naslouchat
Jakkoliv může působit naslouchání druhému jako triviální záležitost, která je pro nás téměř automatická, umění naslouchat se stále je třeba učit.

Důkazem mohou být ony přeslechnuté detaily, které jsou vlastně zásadními momenty či zcela nepochopitelné jednání partnera, které de facto nepřímo již avizoval – jen my jsme tomu nevěnovali dostatečnou pozornost.

Žijeme v natolik hektickém světě, že vnímáme partnerský vztah často jako to nejdůvěrněji známé území, kde se již nemusíme koncentrovat tolik jako například v zaměstnání. Opak je pravdou.

Leccos podstatného nám může o našem partnerovi uniknout a my budeme naplnění nepochopením a mnoha otazníky najednou stát před rozchodem.

Parafrázování druhého
Právě s uměním správně naslouchat souvisí i dovednost parafrázování. Často díky ní můžeme zabránit velkému konfliktu, nebo třeba jen sami sobě naznačit, že jsme již překročili onu „tenkou červenou linii“, která vede k nepříjemné hádce.

Navykněte si v momentě, kdy vám partner něco vytýká, kritizuje nebo sděluje něco, co se vám nelíbí, téměř automaticky parafrázovat jeho slova. Zklidníte své emoce a jemu místo urážky vedoucí ke konfliktu vrátíte zpět bez náznaku ironie jen jeho vlastní slova.

Nezobecňovat
Častou chybou při konfliktech bývá, že máme tendenci jednorázové konkrétní jednání generalizovat. Z partnera, který jednou udělá jednu chybu, náhle uděláme notorika, někoho, kdo dělá takové chyby denně.

Přitom posuzovat bychom měli vždy jen jedno dané jednání v daném okamžiku. Není dobré odvolávat se na minulé nebo budoucí jednání, zbytečně tím svého partnera řadíte do určité kategorie. Přišíváte mu vlastnosti, které třeba vůbec nemá, ale nyní bude mít velký problém z určitého rámce, kam jste jej zařadili, vystoupit.

Téměř podvědomě se může nakonec stát tím, za koho jste jej označila, aniž by tomu tak nutně muselo být.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 59