Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

8 pravidel pro dobrý partnerský vztah I.

Na cestě k úspěšnému vztahu, který přináší radost a spokojenost vám i partnerovi, se setkáváme s mnoha doporučeními.

Některá nemusí fungovat právě ve vašem případě, jiná nejsou příliš vhodná – žádná však nebudou k ničemu, pokud se nebudete snažit vy sami pracovat na svém vztahu...

Láska je jako stavba, bude vás stát mnoho úsilí a práce a nikdy nebude zcela dokončena.

Pravidlo 1: Musíte mít rádi sami sebe
Ten, kdo není spokojený sám se sebou, může mít potíže se sebepřijetím i přijetím u druhý lidí. Základem pro harmonické vztahy je vyrovnanost a stabilita vlastní psychiky.

Samozřejmě ne vždy je snadné být pozitivně naladěn a takto pozitivně přistupovat i k druhým, cíleně bychom se měli tedy snažit usilovat nejen o harmonii v partnerských vztazích, ale i v chování k sobě samému. Myslete na sebe a dopřejte si čas od času, co máte rádi, co vás těší a netrýzněte sami sebe výčitkami a sebekritikou.

Pravidlo 2: Ze všeho nejdůležitější je upřímnost

Přestože existují situace, kdy je strategičtější mlčet a výslovně partnera neseznamovat s podrobnostmi, vztah, který nebude stát na důvěře, může brzy skončit. Upřímností není myšlena hloupost, ne vždy je diplomatické říci vše.

Upřímností je v tomto případě myšlena otevřenost a jednoznačnost ve vyjadřování svých pocitů a názorů. Váš partner by měl vědět nejen „jak si stojí“, ale také, co právě řešíte, jaké problémy se vám honí hlavou a co byste s nimi rádi udělali, týkají-li se také jeho.

Pravidlo 3: Mluviti stříbro

S upřímností a diplomacií souvisí také pravidlo týkající se umění komunikovat. Tak jak je důležitá otevřenost a upřímnost, stejně je důležité dbát na správnou komunikaci v partnerství.

Zvažovat, co říci – a především jak to říci, abychom partnera nezraňovali, nezaháněli jej do slepé uličky, ale zároveň dospěli k řešení problému, který nás tíží.

Z toho důvodu je mnohem vhodnější zvolit si správný čas a místo – a v duchu „mluviti stříbro“ pečlivě zvážit, co partnerovi říci, než jej zaskočit náhle v nevhodný čas a způsobit konflikt kvůli stresu a nervozitě.

Pravidlo 4: Být přítomen při komunikaci
Toto pravidlo souvisí s uměním naslouchat. To, že s partnerem právě hovoříte a posloucháte jej, ještě neznamená, že mu nasloucháte také aktivně. Ušetříte si mnoho nedorozumění, jestliže budete partnerovi naslouchat aktivně.

Abyste se ujistili, že rozumíte správně, zkuste mu klást také doplňující otázky, snadno se tak můžete dobrat k jádru problému.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 32