Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Pilulka po, která zabere i pět dní po sexu!

Nová ochrana proti početí vyvolala bouřlivou reakci.

Když už dojde k nechráněnému sexu a případné početí by bylo nevítané, je tu takzvaná „pilulka po“. Tradičně zabere zhruba do čtyřiadvaceti hodin po styku.

Vyšší úspěšnost
Ovšem vědci přišli s novou pilulkou Ellaone, jejíž účinnost je o poznání delší. Teoreticky by měla zabrat i pět dní po sexu a zabránit tak otěhotnění.

Tabletka je zkrátka efektivnější než všechny podobné léky, jež každoročně požívají tisíce žen ve snaze neotěhotnět.

Dnes jsou k dispozici pilulky, u nichž je šedesátiprocentní šance, že zabrání těhotenství, pokud jsou aplikovány do 72 hodin od sexu. Nová pilulka má v tomto čase úspěšnost dvoutřetinovou.

Není to už potrat?

Dokonce, když si dívka vezme tabletu pět dní po styku, je stále padesátiprocentní šance, že neotěhotní.

Tato novinka však zvedla vlnu nevole ze strany odpůrců potratů. Užití pilulky po pěti dnech totiž už považují za jistou formu potratu. Zatímco při užití do čtyřiadvaceti hodin je pravděpodobné, že spermie ještě neoplodnily vajíčko.

Ostatně, pět dní je také doba, po níž spermie umírají, pakliže se jim nepodaří oplodnit vajíčko. Úspěšnost tabletky je tak dost možná dána významnějším zásahem do těla.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 48