Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Proč kluk po sexu vždycky usne?

Na stopě záhady…

Která žena by to neznala. Máte zrovna po skvělém sexu a toužíte si s partnerem povídat o všem možném hezky vleže a v objetí. Když se na něj ale se slovy na ústech obrátíte, zjistíte, že už je kdesi daleko. Konkrétně v říši snů.

Nemohou za to
Je celkem jedno, za mu je pětadvacet nebo padesát, tohle mají muži společné. Splní si svou sexuální povinnost – a usnou.

Ale proč se tak děje? Touto otázkou se zabývali autoři Mark Leyner a Billy Goldsberg, kteří sepsali knížku Why Men Fall Asleep After Sex (Proč muži po sexu usínají). Došli k zajímavému závěru. Muži tak nečiní proto, že by byli sobeckými sviněmi, což jsou možná také, ale zrovna k usínání po sexu mají i jiné důvody. Totiž fyziologické.

Poslyšte tedy vysvětlení. Jakmile muž vyvrcholí, do jeho mozku je automaticky napumpován koktejl hormonů a signálů, mezi nimiž nechybí oxytocin, jenž vyvolává příjemný pocit relaxace, a prolaktin, který je spojován se spánkem.

Testy na zvířatech dokázaly, že když do nich byl napumpován prolaktin, prakticky okamžitě usnula.

Jak to vyřešit
Tím to ale nekončí. Ze svalové hmoty se při orgasmu mužům vyplaví glykogen. A jelikož mají muži na těle větší množství svalové hmoty než ženy, jsou unavenější.

Jak vidno, nemá cenu mužům něco vyčítat – nemohou za to. Spíše je třeba najít způsob, jak problém vyřešit. Lze samozřejmě partnerovi říct, aby se vynasnažil a po sexu si na vás udělal deset minutek času.

To však zavání povinnostmi a mohlo by to zhatit požitek ze sexu. Experti proto radí vyzkoušet netradiční metody sexu. Nejlepší prý je vydat se někam mimo domov a milovat se spíše dříve než později.

Úplně ideální je to například před snídaní. Muži, kteří mají hlad, totiž usnou o poznání hůře než ti najedení.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 116