Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Tatínkem proti své vůli?

Touha po potomkovi nemusí být u obou partnerů stejně intenzivní. Přestože dochází i k opačným případům, častěji se dostáváme do situací, kdy po miminku touží žena, zatímco její partner početí odkládá.

O tikání ženských biologických hodin toho již bylo napsáno mnoho. Jisté je, že dříve či později zatouží po dítěti i ta nejzarputilejší kariéristka. Poněkud překvapivě se však uvádí, že i mužům tikají biologické hodiny, a také jejich touha dá světu svého potomka jednou přijde.

Často tomu ale bývá později než u žen, muži dozrávají do rolí tatínků přece jen delší dobu a důraz kladený na nezávislosti se u nich projevuje ve větší míře. Svoboda se však pro ně většinou neslučuje s rodičovstvím.

Dítě = přítěž
Existují ale i případy, kdy je situace pro ženu toužící po dítěti horší. Zatímco ona plánuje první mateřství, její partner nevidí v rodičovství smysl vůbec.

V současné době, kdy se rozvodovost stále zvyšuje, není takový případ výjimkou, stačí, aby byl muž již o něco starší a měl své vlastní děti, které navíc mnohdy vnímá především jako starost navíc v podobě placení alimentů...

Jednejte na rovinu
Nalezne se v obtížné situaci pro oba partnery řešení? Podle psychologů by si měli partneři ujasnit své postoje týkající se rodičovství již v době sladkého chození za ručičky. Nevinná věta označující děti jako „fakany, kterých už jsem si užil dost“ může znamenat později nesmiřitelné rozpory a často i hořký konec vztahu. Málokdy se vyplácí ženská lest v podobě překvapení: „Představ si, já jsem těhotná!“

Muži odmítající děti své postoje ze dne na den nezmění a partnerčino těhotenství sice možná nakonec akceptují, ale šťastný konec nemusí nastat vždy. Ačkoliv se může mnohé změnit, postavíme-li muže před hotovou věc, jde o dost odvážný krok.

Máma i otec v jednom
Navíc chystá-li se žena otěhotnět, aniž by o tom partnerovi řekla předem, když ví, že děti odmítá, riskuje příliš mnoho. Těhotenství by měli oba partneři prožívat ve shodě a pozitivním očekávání narození potomka. Odmítavé reakce budoucího otce by mohly být pro těhotnou ženu příliš velkým stresem. Ještě důležitější je schopnost zaujmout správný rodičovský postoj po narození a přijmout svůj podíl na výchově a péči.

Nepřipravenost muže, který nakonec akceptoval narození potomka, přestože jej dříve odmítal, se může projevit právě v neschopnosti přijmout svůj díl odpovědnosti a veškerá péče a starost zůstane na ženě, aniž by se její partner plně ujal role otce.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 38