Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Alkohol v sexu: pomáhá nebo ne?

Kdy ano, kdy ne. Může alkohol prospět sexuálním aktivitám? Kdy naopak škodí?

Konzumace alkoholu bývá s milostnou předehrou často spojena. Spojení alkohol plus sex považujeme za naprosto běžné. Alkohol zvyšuje sebevědomí, zbavuje zábran a přináší spontánnost, které bychom bez něj leckdy nedosáhli. Obecně platí, že je mezi lidmi rozšířené přesvědčení, že malé množství alkoholu neškodí a naopak povzbuzuje chuť na erotické hrátky. Je tomu ale skutečně tak?

Jak je to doopravdy?
Jakkoliv vnímáme spojení alkoholu a sexu jako téměř přirozené, protože nám již v minulosti přineslo větší pocit úspěchu u opačného pohlaví a žhavější sex díky odloženému studu, i ona malá dávka alkoholu zlepšuje sexuální výkon jen u skutečně nízkého procenta lidí. Obecně se lze shodnout na tom, že alkohol přináší zvýšené sebevědomí a dobré naladění na sexuální hrátky.

Lékaři však také dodávají, že alkohol po počátečním podráždění mozkovou kůru utlumí. Působení alkoholu tak nejdříve vzrušení a sexuální touhu zvýší, následně má ale negativní vliv, a to především na mužskou potenci. Nižší vnímavost k sexuálnímu vzrušení a oslabenou schopnost dosáhnout orgasmu mají ale také ženy. Jakkoliv tedy zpočátku alkohol zvyšuje výkonnost, v další fázi dochází k prudkému útlumu.

Dobrý jen na chuť...
Lze tedy říci, že alkohol může být vhodný k povzbuzení chuti na sex, ale toužíme-li po kvalitním a plně prožitém sexu, je ideální zůstat u první skleničky. Množství odpovídající „malé dávce“ alkoholu bude individuální podle hmotnosti, výšky a pohlaví osoby a bude se odvíjet také od rychlosti metabolismu.

Obecně platí, že nejnižší dávka alkoholu je vhodná pro ženy s nižší hmotností, které nepijí alkohol příliš často.

Hodně alkoholu = žádný sex
Samozřejmě ještě o mnoho závažnější jsou dopady alkoholu na sexuální život u těch, kteří pravidelně pijí nadměrné množství alkoholu. Není snad třeba dodávat, že alkoholismus nejen zhoršuje kvalitu sexu jako takového, ale také celkově kvalitu partnerského a rodinného života

Fenomén alkoholu je jistě se sexualitou spojen a kvůli touze po kvalitním sexu jistě není nutné se jej zcela vzdávat. Ale je také vhodné mít na mysli, že i ono nepatrné množství alkoholu zlepšuje vedle zvýšení chuti na sex také výkonnost jen u malého procenta lidí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 31