Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

I náhodný sex může být začátkem trvalého vztahu

Lidé, kteří se "dají dohromady" jen díky nahodilému sexuálnímu zážitku, nejsou dříve či později odsouzeni k rozchodu.

Podle poslední studie mají stejnou šanci navázat vážný vztah jako páry, které stavějí na vzájemném poznání a pohlavní život odkládají na později.

Zdrženliví vedou jen o chlup
Vědci na americké univerzitě v Iowě analyzovali údaje o vzájemných vztazích mezi svými respondenty. Zjistili, že jejich průměrná kvalita je sice lepší u dvojic, které se sexem nespěchají, ale příčinou není fakt, že odkládají sex na později než jejich lehkovážnější vrstevníci.

Když tým odborníků v čele se sociologem Anthony Paikem vyčlenil z výzkumu ty účastníky, kteří se přiznali, že nemají o vážný vztah zájem, vyšla najevo zajímavá skutečnost. Doba a způsob, jakým se dvojice intimně sblížily, nemají žádný vliv na jejich pocit štěstí a uspokojení.

Jedno jak začnete
Experti během výzkumu zveřejněného v časopise Social Science Research sledovali 642 heterosexuálů, kteří odpovídali na otázky týkající se spokojenosti se současným životem v páru, očekávání do budoucnosti a toho, jak by případný rozchod jejich život změnil.

"Nenašli jsme žádný důkaz toho, že by vztah měl horší kvalitu, když začal z druhého konce," tvrdí Paik a dodává: "Studie potvrdila, že kvalitní vztah čeká na ty, kdo s intimním sblížením nespěchají. To ale vůbec neznamená, že pokud skončíte v posteli hned napoprvé jako v Sexu ve městě, nemáte jako pár šanci."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 38