Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Notebook do postele / foto: Shutterstock

Sex po síti: ano nebo ne?

Přestože mnozí z nás cybersex ve virtuálním prostředí internetu odsuzují, statistiky hovoří jasně – většina z nás má se sexem po internetu či jiných formách sexu ve virtuální podobě svou zkušenost...

Virtuální sex nemusí být nutně jen sex po internetu, za virtuální sex je obecně považováno spojení prostřednictvím určitého komunikačního zařízení. Cílem je samozřejmě vzájemné sexuální vzrušení, kterého má být docíleno díky posílání sexuálně laděných zpráv.

Zprávy a komunikace mohou mít různé formy podle toho, jaké způsoby dané komunikační zařízení nabízí. V současné době je v tomto ohledu nejvíce rozvinuté používání sítě internetu. Počítačový sex však může zahrnovat i virtuální sex prostřednictvím IRC, e-mailu, instant messaging, chatů a podobně.

Hrajeme si na kyborgy?
První rozšíření cybersexu, tedy sexu provozovaného ve virtuální podobě, přineslo masové rozšíření mobilních telefonů. Virtuální sex přes telefon je možné zkoušet nejen díky zprávám SMS a MMS, ale většina mobilních telefonů má kvalitní digitální fotoaparáty, které přinesly rozvoj sexuálních aktivit.

Virtuální sex je relativně nový jev, i když se objevují i záznamy o telegrafních operátorech vyměňujících si sexuálně zaměřené zprávy na konci 19. století. Teď už většina z nás vnímá internet a technologie, které nabízí jako přirozenou součást svého života, takže úvahy sociologů, že si vlastně hrajeme na kyborgy, stáváme se fiktivními postavami a nahrazujeme technologiemi přirozené formy komunikace, nás nechávají chladnými a sex po internetu vnímáme spíše jako hru....

Je to bezpečné?
Může být hra na sex po internetu také nebezpečná? Pro cybersex je klíčová fantazie a odložení zábran. Mnohdy se z nás stávají zcela jiní lidé a předstíráme sexuální chování, které je nám v běžném životě cizí.

Psychologové jsou v názorech na virtuální sex rozděleni. Část z nich zdůrazňuje pozitiva v podobě uvolnění a možnosti projevit skryté sexuální touhy, jejichž nenaplnění by nám v běžném životě působilo frustrace.

Na druhou stranu mnoho jedinců se nechává kontakty po internetu natolik ovlivnit, že může na první pohled nevinný počítačový sex vést k reálné touze po neznámém aktérovi na druhém konci nebo také odporu vůči stávajícími partnerovi.

Je cybersex nevěra?
Pro některé jedince může tak být virtuální sex zpočátku příjemnou zábavou, která jim začne přerůstat přes hlavu, když začnou po svém virtuálním protějšku skutečně toužit.

Ve většině případů je však skutečné naplnění nemožné. Proto může být sex po internetu nakonec spojený s emocionálním stresem, jestliže si uvědomíme, že naše touha nemůže být naplněna.

Opomíjet nelze ani diskuze spojené s otázkou, zda můžeme považovat virtuální sex za nevěru. Závěry se samozřejmě značně liší. Jisté však je, že pokud začne virtuální sex s virtuálním partnerem po internetu závažně zasahovat do vašeho partnerského života, narazili jste na jedno z rizik cybersexu...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 21