Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Hlazení, objímání a dotýkání – lepší než deset prášků

Láskyplné dotyky svědčí našemu zdraví...

Hlazení, objímání a dotýkání účinkuje proti stresu, ulevuje od bolesti a upevňuje vztahy. Vědci dokázali, že i držení za ruku s milovanou osobou prokazatelně zmenšuje úzkost.

Odborníci z Kalifornské univerzity zjistili, že dotek partnera působí částečně jako anestezie především na ženy. Pozitivní účinky má však podle nich i pouhá fotografie blízkého člověka.

Výzkumu se zúčastnilo 25 dobrovolníků, kteří žili v dobrém vztahu se svým partnerem nejméně šest měsíců.

Partner jako anestetikum

Testy prokázaly, že mladé ženy snášely bolest lépe při pohledu na snímek svého protějšku. Stejného efektu bylo dosaženo, když se držely svého přítele a lékaři působili na jejich předloktí vysokou teplotou.

Při dalších experimentech měly respondentky chytit za ruku blízkého člověka, neznámého muže, nebo mačkat míček. Stimulace horkem probíhala jen desetinu sekundy.

Dobrovolnice potvrdily, že nejmenší bolest pocítily v případech, kdy se dotýkaly partnera.

„Výsledky výzkumu mohou vysvětlovat, proč matčino obětí znamená úlevu pro dítě, které si ublíží,“ tvrdí psycholog Ludwig Lowenstein.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 12