Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Jak mluvit se současným o sexu se svým bývalým?

Přestože dnešní společnost skutečně nahrává otevřenosti ve vztazích i sexualitě, otázkou zůstává, zda maximální upřímnost k vašemu partnerovi nemůže vztahu ublížit...

V souvislostí sexuality s upřímností nás automaticky napadají otázky týkající se předchozích sexuálních partnerů, jejich počtu a charakteru sexuálních styků. Co všechno by měl současný partner vědět o vašem minulém sexuálním životě? Jak se to liší u žen a u mužů? Jak hovořit o sexu se svým partnerem?

Jak na to?
Jedná se o natolik složité otázky, že je mnohdy v prvním období vztahu raději ani řešit nechceme. Máme spíše sklon při popisu předešlých vztahů mlžit, lhát nebo si skutečnost přikrášlovat. Později se nám však může vše, co bylo i nebylo řečeno, vrátit jako bumerang v podobě výčitek a srovnávání.

Přitom v tak choulostivých záležitostech, jako je upřímnost v sexualitě a partnerství, neexistují žádné jednoznačné návody. Vše se odvíjí od konkrétního vztahu a jeho individuálních podmínek.

magazin.cz

Průzkum terénu
Pokud zvažujete, zda partnerovi o něčem ze své minulosti říci, zkuste si vždy nejdříve otestovat terén. Vhodné je nejdříve zjistit, jaká bude s největší pravděpodobností partnerova reakce, než zbrkle vyrazit s kůží na trh.

Posloužit vám mohou například rozhovory týkající se obecných témat, jakým často věnujeme mnoho času na počátku vztahu. Jaký je postoj k pravdě a upřímnosti ve vztahu pro vašeho partnera? Jak reaguje, když se jej zeptáte na něco souvisejícího s jeho minulostí, minulými sexuálními partnery?

Rozhovory na témata sexu, nevěry, předchozích partnerských vztahů, sexuality a představ o vhodném přístupu k těmto tématům, mohou hrát velmi důležitou roli ve vzájemném poznávání a zjišťování, jaký přístup bude vhodné zvolit. Každý z nás je jiný a každý také preferuje odlišný způsob.

Přesto se nenechte vést jen tím, co váš partner přímo říká o sobě, svých předchozích vztazích a vztahu k vaší minulosti. Mnohem důležitější než jeho verbální projevy pro vás jako vodítko budou projevy neverbální a partnerovy reakce.

magazin.cz

Bacha na alfa samce
Může se totiž stát, že váš partner bude hovořit o otevřenosti a upřímnosti, ale ve skutečnosti mu bude dělat značné potíže se vám svěřit s pravdou o své minulosti nebo naopak přijmout tu vaši. Zvláště pro některé muže je velmi obtížné vyrovnání se sexuální minulostí jejich partnerky.

Je-li váš partner spíše typem sebevědomého muže se sklony k žárlivosti, připravte se, že pro něj bude zvláště tvrdým oříškem akceptovat, že už byl někdo před ním. Žena by si v takovém případě měla velmi dobře rozmyslet, jakým způsobem chce mluvit o svých předchozích sexuálních partnerech.

Nekonkrétnost se vyplácí
Jednoznačně se však ve všech případech vyplatí neutrální přístup. Stačí pouhá konstatování, rozhodně předchozí sexuální zkušenosti nijak nehodnoťte. Ani těm, kteří počátečním obdobím vyrovnávání se se sexuální minulostí partnera projdou bez úhony, se totiž nemusí vyhnout touha srovnávat. Ta přitom spolehlivě přináší velká rizika a šrámy na vztahu, které se jen obtížně zacelují.

Chcete-li být k sobě upřímní ohledně předchozích partnerů a sexualitě, připravte se, že zdaleka ne všechna sdělení budou vašemu protějšku milá, a to i v případě, že je sám iniciativní při zjišťování vaší minulosti.

magazin.cz

Na druhou stranu, nastavíte-li si hned na počátku rozumné pravidlo, že budete otevřeně a upřímně přistupovat ke všem tématům, ale zároveň se jich pokaždé zkusíte chopit citlivě, aniž byste se zraňovali a ubližovali si vzájemnými sděleními, jste na dobré cestě vztah hned na počátku výrazně posílit. Cílem je vždy upevnění současného vztahu.

Co může být pozitivnější pro váš protějšek než zjištění, že ať už bylo před ním cokoliv a kdokoliv, nyní zažíváte to nejkrásnější, co jste si mohli přát?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 28