Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Sex může zabíjet, varují vědci

Náhlá tělesná aktivita, jako je například jogging či sex, značně zvyšuje nebezpečí srdeční příhody.

Lékařům je již dlouho známo, že vysilující tělesná aktivita může způsobit vážné srdeční problémy. Nová studie, kterou vedl Dr. Issa Dahabreh z Tufts Medical Centre v Bostonu, je však první, která obecně přijímanou hypotézu prověřila a vyjádřila konkrétními čísly.

Americký tým analyzoval výsledky čtrnácti studií, přičemž se zaměřil na spojení mezi cvičením, sexem a infarktem či náhlou srdeční zástavou. Ukázalo se, že riziko srdeční příhody při či bezprostředně po sexu stoupá 2,7krát. Cvičení je ještě nebezpečnější: pravděpodobnost úmrtí zvyšuje 3,5krát.

magazin.cz

„Toto zvýšené riziko trvá jen krátkou dobu. Nastává během fyzické či sexuální aktivity a přetrvává hodinu či dvě poté,“ řekla Jessica Paulusová, která se na výzkumu podílela.

Zdůraznila však, že díky krátké době, po níž nebezpečí trvá, že celkový risk spojený s těmito činnostmi poměrně malý. Navíc je nutné vzít v úvahu mnoha studiemi potvrzený fakt, že pravidelná tělesná činnost snižuje nebezpečí infarktu či srdeční zástavy až o 30 procent.

„Nechceme, aby se lidé na naši studii podívali a pomysleli si, že jim cvičení škodí,“ dodala Paulusová v rozhovoru s reportéry agentury Reuters.

Jde prý hlavně o to, aby lidé, kteří nejsou na tělesnou aktivitu zvyklí, začínali pomalu a zátěž zvyšovali postupně. Zda se má veřejnost podobně připravovat i na sex, odborníci neuvádějí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 15