Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Místo sexu „jen“ mazlení?

Výsledky statistik sice nelze vnímat jako zcela objektivní, přesto čísla týkající se frekvence sexu u průměrných Čechů nejsou příliš vysoká.

Podle výzkumu sexuálního chování české populace, který každých pět let provádí Petr Weiss a Jaroslav Zvěřina, věnují Češi sexu průměrně jednu hodinu týdně. O to logičtější se zdají být závěry odborníků doporučující častější mazlení…

Nedostatek sexu není tak negativní jako málo mazlení
Důvodem menší četnosti sexuálních styků, než jakou bychom si představovali, často bývá stres, únava, vysoké nároky, jaké jsou na nás kladeny v zaměstnání nebo monotónnost partnerského života. Odborníci však tvrdí, že nižší frekvence sexuálních styků nemusí zdaleka vadit tolik jako absence mazlení.

magazin.cz

Stačí pohlazení či letmý dotek
Právě sdílení intimity totiž nabízí oběma partnerům stejné příjemné pocity jako milování, aniž by se však nutně museli věnovat sexuálním aktivitám. Pohlazení, obejmutí, polibek, chytnutí za ruku nebo dotýkání se a hlazení při společném sledování televize nebo po ranním probuzení dokáže s naší psychikou hotové divy a mimořádně utužuje vztah. Podle nejnovějšího průzkumu, o kterém informoval deník Daily Mail, je mazlení dokonce mnohem významnější než sexuální aktivity a mnohem lépe svědčí o kvalitě partnerského vztahu.

Právě sdílení intimity hovoří o kvalitě vztahu
Důležitějším vodítkem pro hodnocení kvality a hloubky vztahu tak pro psychology je spíše četnost láskyplných projevů a sdílení intimity než samotná frekvence sexuálních styků. I páry, které se sexu příliš nevěnují, tak mohou mít krásný a pevný milostný vztah, aniž by bylo třeba se příliš pozastavovat nad informací, že příliš sexuálním životem nežijí. Naopak – mazlení a projevy intimity jsou mnohdy cennější než sexuální aktivita.

Pocity bezpečí a souznění díky oxytocinu
Jako další výhodu odborníci vidí větší možnosti komunikace, která bývá spojena spíše s mazlením než se sexem. Chvilky strávené v objetí k intimní milostné komunikaci přímo vybízejí a mohou tak prohlubovat vztah mezi partnery i jejich emocionalitu. Pocit bezpečí, souznění a navození atmosféry důvěry má na starosti hormon, který dostal metaforické označení jako hormon lásky. Oxytocin je sice nejčastěji spojován se zdárným průběhem porodu, vytváří se však také v hypofýze jako hormonální reakce na doteky, mazlení a hlazení.

Oxytocin ovlivňuje reakce na stres, procesy učení i zdraví
Oxytocin má přitom řadu pozitivních účinků na naše pocity a vnímání reality. Díky výzkumu na univerzitě v San Francisku bylo prokázáno, že ženy spokojené se svým partnerským vztahem mají vyšší hladinu oxytocinu než ženy bez partnerů nebo s problémovými vztahy.
Kromě jiného však ovlivňuje také procesy učení a paměti, sociální a rodičovské chování, odpovědi na stres, vytváření partnerských svazků, významně ovlivňuje i vznik a léčení zhoubných nádorů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4