Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jak poznat, kdy ukončit vztah?

Vztah mezi dvěma lidmi může být někdy složitý. Jak poznat, zda má smysl jej udržovat, nebo zda je lépe z něj včas vycouvat?

Bylo by snadné veškeré trable řešit s pomocí příručky pro dobrý vztah. Nedělejte si zbytečné iluze, taková pravidla nenaleznete ani v nejrozsáhlejší knihovně na světě. Píše je sám život a pouze jejich prožitím můžete dojít k jejich skutečnému poznání. A často ani poté nebudete mít 100% jistotu, že jste je skutečně správně pochopili.

Jak tedy vyřešíte onu rozpolcenost, jenž cítíte k tomu, kdo sdílí stejné lože? Začněte nejprve u sebe. Řiďte se svými pocity. Ujednoťte si myšlenky. Nejednejte v afektu, mohli byste svých slov a činů později velice litovat. Dívejte se na realitu s klidnou hlavou. Mluvte s partnerem. Žádný vztah nevydrží po celou dobu na stejné emocionální úrovni, jakou měl u svého zrodu. Smiřte se s tím a zkuste si odpovědět na zdánlivě jednoduché otázky. Co od vzájemného soužití očekáváte? Naplňujete své tužby? Jsou překážky, které brání vzájemnému štěstí odstranitelné či nezvratné?

magazin.cz

 

Kvalitní a pravidelný sex

Bylo by troufalé určovat měřítko kvality či frekvence sexuálního života. Člověk je bytost rozmanitá a taktéž i jeho potřeby jsou rozličné. Každému vyhovuje zcela něco odlišného, proto je v partnerském životě důležité nalézt kompromis. Hledali jste a i přesto očekávání nebylo naplněno?

Prodlužujete dobu bdělosti čtením knih nebo sledováním nesmyslných televizních pořadů či naopak chodíte spát „se slepicemi“ jen pro to, abyste nemuseli uléhat po boku svého partnera? Předstíráte zaujetí a prožitky či zavíráte oči, abyste nemuseli spatřit jejich obličej během milostného splynutí? Jste na „dobré“ cestě, jak najít útěchu v náručí někoho jiného. Není lepší v takovém případě ukončit trápení, než lhát a podvádět? Určitě ano! Neponižujte sebe ani svého partnera. Zabraňte zbytečnému lámání srdcí a následným pocitům nenávisti.

magazin.cz

 

Nevěra není řešením

„Nečiň druhému to, co nechceš, aby on činil tobě.“ Prastaré, leč velice moudré pravidlo. Říkáte si, bude to jen jednou. Vyzkouším něco nového a poté pochopím, že mi na něm záleží. Nesnažte se vsugerovat si ospravedlňující myšlenky, pravdu stejně neutajíte. Z jednoho zaškobrtnutí, z nevinného špásu přinášející adrenalin se brzy a snadno může stát rutina. A pokud k tomu opravdu dojde, neklamte se.

Vztah, založený na lži a přetvářce, není plnohodnotný. Jeho konec visí ve vzduchu. Je jen otázkou času, kdy vyvstane na povrch. Představte si, jak byste se cítili, kdybyste byli na jejich místě? Trpěli byste takové jednání? Zachovejte si dekorum, buďte upřímní a raději předejděte ještě většímu trápení.

 

Podvádí vás

Chodí z práce stále později. Trávíte společně čím dále méně chvil. Zdá se být roztěkaný a nervózní. Spíte spolu nejprve obden, poté již jen jednou za týden, za měsíc…Najednou zjistíte, podvádí mě! Zachovejte klidnou hlavu. Nevěra je bezpochybně neodpustitelná. Jde o ránu do těla jménem důvěra, jež ani čas nedokáže zcela zacelit. Uvědomte si, že chyba není jen na jedné straně. Promluvte si.

Zjistěte okolnosti, partnerovu roli a zainteresovanost v celé záležitosti. Nemůžete jen tak mávnutím proutku vše vymazat a začít zcela od začátku. Avšak pokud šlo o „pouhé“ ukojení chtíče bez citů a vyznání lásky, ke kterému došlo jednou jedinkrát, nemusí ono zaškobrtnutí znamenat jistý konec vztahu. V tomto případě je hranice únosnosti velice tenká a individuální. Jen vy sami musíte posoudit, nakolik jste schopni odpouštět či neodpouštět.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1