Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Smích: Záruka zdraví

Smích je zdravý. To vám jistě potvrdí řada lékařů či psychologů, odborníků na lidské vztahy, ale i laiků.

S úsměvem na rtech vám hned půjde všechno lépe. Víte ale, že smích dokáže také zabránit projevům stárnutí, nebo pomáhat v boji s nadváhou? Zkrátka a dobře, usmívejte se každý den! Uděláte tak něco dobrého pro své zdraví.

Je dokázáno, že smích dokáže posílit imunitní systém. To jistě dobře věděly už naše babičky, které mluvily o smíchu jako o nejlepším lékaři. Podle odborníků smích prokazatelně zvyšuje tvorbu protilátek v našem těle, a my tak dokážeme lépe bojovat proti nejrůznějším nemocem, nebo proti nachlazení. Dále naše tělo smích zbaví hormonů, které mají na svědomí stres. S úsměvem na rtech budete spokojeni a rázem zmizí i nervozita a psychické problémy.

 

magazin.cz

 

Z vědeckých studií vyplývá, že smích nás také dokáže účinně zbavit bolesti. Jak je to možné? Při smíchu totiž dojde k uvolnění hormonů endorfinů v našem těle, což jsou látky, které vás dokáží spolehlivě zbavit bolesti a vám se tak jistě uleví.

Máte málo přátel a nezapadáte do společnosti? Je pro vás problém komunikovat s ostatními lidmi? Zkuste se více usmívat! Odborníci na lidské vztahy doporučují všem lidem, aby se ve společnosti více usmívali. Člověk s úsměvem na rtech a vyzařujícím optimismem a dobrou náladou se hned stane oblíbeným. Každý člověk se totiž raději zdržuje v kolektivu přátelských a usměvavých osob než u zamračených bručounů a nesmělých jedinců. S úsměvem na rtech se dočkáte lepších vztahů jak na pracovišti, tak ve společnosti. Vyzkoušejte to sami!

Smích vám také pomůže, pokud chcete zhubnout. Pokud nezabírají nejrůznější diety a cvičení, zkuste zhubnout smíchem! Jistě jste se už někdy smáli tak intenzivně, že vás z toho rozbolelo břicho a tváře. Kromě břišních svalů posilujete při pořádném smíchu také svaly ramen a obličeje. Pořádný smích se dá srovnat s patnácti minutami jízdy na rotopedu či cyklistice, nebo při posilování na veslovacím stoji. Ploché bříško tak nemusíte mít jenom po hodinách strávených v posilovně. Stačí se smát.

magazin.cz

 

Lékaři také doporučují pořádný smích jako prevenci vzniku srdečních chorob. Z lékařských výzkumů totiž vyplývá, že lidé, kteří se často a rádi smějí, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob minimálně o čtyřicet procent. Jak je to možné? Při smíchu se totiž rozproudí v našem těle krev stejně tak, jako kdybychom se nejméně třicet minut potili v posilovně.

Smích dokáže také odstranit potíže s dýcháním. Pokud se smějeme, dojde k roztáhnutí plic a ty se snadno naplní vzduchem. Smích tak můžeme srovnat například s tzv. hlubokým dýcháním.

Pokud se smějete, budete mít krásnou pleť. Při smíchu posílíte takřka všechny svaly vašeho obličeje. Díky lepšímu krevnímu oběhu zase dostane pleť zdravý a mladistvý vzhled. Rázem zmizí vrásky a další vady na kráse.  Smíchem můžete tedy bojovat proti prvním známkám stárnutí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1