Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mona Lisa / foto: wikipedia.org

Mona Lisa: Kdo byl předlohou slavného obrazu?

Mona Lisa, snad nejslavnější obraz Leonarda da Vinci, skrývá dodnes několik tajemství.

Více než pět set let se snaží odborníci zjistit, kdo je vlastně žena na obraze. I přesto, že někteří lidé se domnívají, že objevili identitu tajemné ženy, nemůže to nikdo s jistotou tvrdit.

Slavný obraz s názvem Mona Lisa je vrcholným dílem Leonarda da Vinci (1452–1519), pracoval na něm údajně více než tři roky. Monu Lisu prý da Vinci nikdy úplně nedomaloval. Dnes je slavný obraz opředen záhadami. Nejvíce badatelů zkoumá úsměv tajemné ženy, jejíž identita je dodnes neznámá. Někteří odborníci se nedívali Moně Lise pouze na úsměv, ale podívali se jí také do očí. V nich je prý ukryta záhadná šifra.

magazin.cz

 

V jednom oku tajemné ženy jsou ukryta písmena L a V, ve druhém písmena C a B, nebo C a E. Tato písmena objevili vědci při detailním zkoumání obrazu. Co ale zapsal da Vinci do očí Mony Lisy?

Další šifru ukryl Leonardo da Vinci do nadočnicových oblouků Mony Lisy. Experti zde objevili číslo 72. Co to má znamenat? Badatelé to zatím netuší, rozluštění da Vinciho šifry bude ještě těžká práce.

Nejdéle se odborníci zabývají otázkou, kdo je vlastně tajemná žena na obraze. Nikdo si dodnes není jistý identitou Mony Lisy (ve Francii je obraz známý pod názvem La Gioconda či La Joconde). Podle odborníků maloval Leonardo da Vinci tehdy na zakázku Francesca del Gioconda portrét jeho ženy. Na obraze pracoval da Vinci dlouhé čtyři roky, portrét však nedokončil. Podle jedné teorie by tedy měla bát tajemná žena na obraze manželka bohatého obchodníka s hedvábím z Florencie, Francesca del Gioconda. Dodnes však není zcela jisté, že je na portrétu vyobrazena právě ona.

magazin.cz

 

Odborníci si na slavném da Vinciho obraze všimli zvláštního detailu. Žena totiž nemá obočí ani řasy. Zapomněl je snad Leonardo da Vinci namalovat? Ne. Francouzský inženýr Pascal Cotte, který se zabývá optikou, objevil, že Mona Lisa měla původně obočí i řasy. Otázkou tedy je, proč je da Vinci později odstranil. Na to existuje hned několik teorií. Podle jedné z nich měla žena, která stála malíři modelem, onemocnět, a malíř tedy musel upravit její podobu. Na základě této teorie došla německá malířka a historička umění Magdalena Soest k názoru, že Leonardo da Vinci maloval italskou hraběnku Caterinu Sforzu, která měla pověst svůdnice. Proto také v roce 1509 podlehla chorobě syfilis. Na portrétu italského malíře Lorenza di Credim se hraběnka skutečně podobá Moně Lise.

Lékař Kedar Ardour z Kalifornie se zase domnívá, že modelkou pro da Vinciho Monu Lisu byla žena trpící tzv. Bellovou paralýzou. Při onemocnění touto chorobou ochrnuje tvář. Podivný úsměv Mony Lisy prý může být následkem ochrnutí v důsledku této choroby.

magazin.cz

 

Se zvláštní teorií o identitě Mony Lisy přišel Francouz George Isarlo. Ten tvrdí, že postava na obraze není žena, ale muž. V roce 1913 ověřovali odborníci pravost slavného obrazu poté, co se po odcizení opět vrátil do pařížského Louvru. Při tomto zkoumání vyšlo najevo, že Mona Lisa měla původně vousy. Podle některých teorií namaloval tehdy da Vinci svého milence. Leonardo da Vinci byl skutečně obviněn z homosexuality, což bylo na tehdejší dobu nepřípustné. Jiní odborníci, Lillian Schwartza a Digby Quested, se domnívají, že obraz je vlastně da Vinciho autoportrétem.

Proti výše zmíněným teoriím však stojí výzkum Michela Menu z Centra pro výzkum a konzervaci uměleckých děl ve Francii. V roce 2006 byly laserovými paprsky odkryty vrstvy oděvu na obraze. Původně měla Mona Lisa pásek. V době vzniku uměleckého díla nosily pásky hlavně těhotné ženy a čerstvé matky. Leonardo da Vinci tak možná maloval těhotnou ženu.

Kdo je tedy tajemná žena na obraze? Manželka florentského obchodníka del Gioconda, nebo nemocná záletná hraběnka? Nebo maloval da Vinci muže? Odpověď se možná za nějaký čas dozvíme z očí Mony Lisy, v nichž je zapsána šifra.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4