Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nejodvážnější profese: Troufli byste si na ně?

Myslíte si, že máte příšerné povolání? Chtěli byste ho vyměnit za jiné? Vstát třeba z kancelářského křesla a začít se živit něčím netradičním.

Při vykonávání některých profesí se vám jistě zvedne hladina adrenalinu a poznáte, jaké je to mít v zaměstnání strach o život. Pokud někdo pracuje třeba jako krotitel zvířat nebo horník, rozhodně se v práci nenudí. Takovým lidem jde často o holý život.

Mezi ty nejodvážnější profese patří jistě krotitel a ošetřovatel divokých zvířat. Možná se vám zdají některá zvířátka milá a roztomilá a takovému ošetřovateli jeho práci závidíte. Realita je však jiná. Takoví ošetřovatelé v zoologických zahradách, cirkusech a krotitelé pracují každý den s divokými zvířaty, která jim mohou snadno smrtelně ublížit. Občas se stane, že lev nebo třeba tygr napadl svého ošetřovatele nebo krotitele. V tragédii se nejednou změnila cirkusová show, v zoologických zahradách zase divoká šelma neváhá napadnout svého ošetřovatele.

magazin.cz

 

Ovšem napadnout člověka se kromě lva nebo tygra nebojí třeba také hroch nebo slon. Zranění také často utrpí krotitelé divokých býků a koní. V extrémních případech se stává, že divoké zvíře krotitele udupe, nebo nabere na rohy.

 

Dalším odvážným a nebezpečným povoláním je myč oken, který pracuje s horolezeckou technikou. Takové myče můžeme nejčastěji vidět při mytí oken mrakodrapů. Profesionální myči oken potřebují k výkonu své práce bezpečnou horolezeckou výbavu, kterou mají také nařízenou od svého zaměstnavatele. S takovou výbavou by měla být práce bezpečná.

magazin.cz

 

Občas se však přihodí nepříjemná věc. To když pracuje myč oken ve velké výšce v nepříznivém počasí. Pak se nemůže spolehnout na speciální postroj, lano a helmu tak, jako za příznivých podmínek. Je znám například případ, kdy muž zůstal viset v úrovni dvaasedmdesátého patra mrakodrapu Shard v Londýně. Myč byl naštěstí i přes silný vítr zachráněn. K podobným nehodám často dochází v zemích, kde se nedbá na povinnou výbavu myčů oken. Takoví myči pak každý den ohrožují svůj život.

Každý den svůj život riskuje také horník. Práce v dole je nejen fyzicky náročná, ale také nebezpečná. Snad každý horník má na těle mnoho jizev, to se podepsala jejich profese. Mnoho horníků utrpí i vážnější úrazy, které už se nikdy nezahojí a může dojít k ochrnutí některé části těla. Za svou práci také horníci mnohdy zaplatí životem. V dole číhá také nebezpečí v podobě exploze plynu nebo zatopení.

magazin.cz

 

Nejhorší podmínky pro práci mají horníci v Číně. Zatím nejhorší katastrofa se stala v roce 2010 v provincii na severu Číny Šan-si. Tehdy došlo k zatopení dolu, v němž zůstalo uvězněno tři sta padesát horníků. V Číně jsou podobné nehody celkem běžnou záležitostí, nikdo totiž nedbá na bezpečnost práce.

Opraváři elektrického vedení také nemají zrovna bezpečnou práci. Práce s elektrickým vedením je velice riskantní. Opraváři elektrického vedení také pracují ve výškách, někdy je k drátům elektrického vedení spouští helikoptéra, aby byla zaručena izolovanost od země. Lidé vykonávající tuto profesi musí mít speciální ochranný oblek z ocelové výstuže. Díky tomuto obleku pak volty pouze přes člověka přetečou a neublíží mu. Opraváři elektrického vedení musí být při své práci velice opatrní. Stačí jeden špatný pohyb a již by jim nebylo pomoci.

 

magazin.cz

 

Nebezpečnou a zároveň odvážnou profesi vykonává také potápěč. Profesionální potápěč totiž jen tak neplave mezi korály a pestrobarevnými rybkami. Takový potápěč se často ocitne v zakalené vodě, v uzavřených prostorách nebo ve velké hloubce. S nebezpečím se může setkat každou vteřinou. Časté je poranění o ostré kameny, napadení vodními živočichy nebo poruchy přístrojů nezbytných k potápění. Mnohdy zase potápěč ztratí orientaci, což se stává hlavně pod vrstvou ledu nebo v podvodní jeskyni.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!