Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

V kosmetice najdete šnečí sliz i hadí jed!

Četli jste si už někdy složení kosmetických přípravků? Do kosmetiky přidávají výrobci obvyklé i méně obvyklé přísady. A kdo z nás by nechtěl vědět, co vlastně obsahuje krém, který si každý den mažeme na obličej?

Podivnou přísadu najdeme v parfémech. Do některých výrobci přidávají tzv. ambru. Co to je? Ambra vzniká ve střevech vorvaně obrovského, když tráví tvrdé zbytky potravy (např. tvrdý zobák nebo kost sépie). Tyto zbytky jídla se obalí hladkou voskovitou hmotou, které se říká ambra. Vorvani zbytky potravy obalené ambrou vyvrhují a vše pak plave na hladině moře. Ambra se v podobě nevzhledného šedočerného chomáče usazuje na pobřeží. Zde je sbírají výrobci parfémů. Přišli totiž na to, že ambra má dobrou schopnost vázat vůně, a proto se do parfémů přidává jako ustalovač.

Do kosmetických přípravků se přidávají také brouci! Konkrétně druh zvaný nopálovec karmínový. Tento malý brouček žije na kaktusech ve Střední a Jižní Americe. Samičky tohoto brouka požírají s oblibou červené plody kaktusu a kvůli tomu je lidé sbírají. Samičky skončí v hrnci s vařící vodou, jejich mrtvá tělíčka se poté suší na slunci. Vyschlá těla jsou umleta na červený prášek, který se přidává do rtěnek, tvářenek a očních stínů, najdeme ho však také v marmeládách, zmrzlinách a jogurtech.

magazin.cz

 

Už vás někdy napadlo namazat si na obličej použitý kuchyňský olej? Jistě ne! Pak vás  možná překvapí, že právě použitý olej na smažení se přidává do pleťové kosmetiky. Podle výrobců kosmetických produktů je totiž použitý olej nevyužívaný zdroj látek, které dokáží regenerovat poškozenou pleť. V použitém kuchyňském oleji najdeme takové látky, které se získávají také z petroleje. Pokud je ovšem získáváme právě z petroleje, nebudou biologicky odbouratelné a mohou škodit živočichům. Naopak látky z kuchyňského oleje se v přírodě odbourávají.

Pokud si chcete dopřát poněkud netradiční proceduru s ještě netradičnější kosmetikou,  vydejte se do salonu Shizuka New York Day Spa. Zde se vám o pleť postará kosmetička jménem Shizuka Bernstein. Na vaši pleť aplikuje masku se zvláštní přísadou – kolibřím trusem! Kosmetičku zaujal totiž trik, který používaly japonské gejši. Ty totiž svůj bledý vzhled udržovaly speciálními býlími líčidly, ta však byla jedovatá. Poškozenou pleť si pak gejši natíraly přípravky právě z kolibřího trusu. Kolibří trus dokáže pleti vrátit zdravý vzhled, rozjasnit ji a změkčit. A kolik vás bude tato speciální maska stát? Kosmetička si za ní účtuje 180 dolarů.

V roce 2007 nabízel jeden kadeřnický salon v Londýně netradiční proceduru. Vlasy by vám zde tehdy umyly šamponem, do kterého se přidávalo býčí sperma. Podle výrobců tohoto prostředku dodá vlasům býčí sperma díky proteinům krásný lesk, což jiný kosmetický přípravek prý nedokáže.

Nezabírají vám krémy proti vráskám? Zkuste ten s hadím jedem! Pokud se hadího jedu bojíte, můžete si koupit krém s jeho syntetickou náhražkou. V roce 2006 uvedla přípravek s hadím jedem na trh švýcarská společnost Pentapharm a obdržela za něj cenu Weiss Technology Award. Produkt s hadím jedem od této firmy je údajně nejlepším prostředkem proti vráskám, a to jak v účinnosti, tak i bezpečnosti.

magazin.cz

 

Napadlo by vás přidávat do kosmetiky šnečí sliz? Moc lákavě to nezní, že? Ovšem odborníci dokázali, že šnečí sliz pomáhá v boji s akné. Proto se přidává do pleťových krémů. Na blahodárné účinky šnečího slizu se přitom přišlo náhodou. V roce 1980 založil chilský biolog Bascunan šnečí farmu. Po nějaké době si pracovníci všimli, že po manipulaci se šneky mají jemnější kůži na rukou a rychleji jim také mizí drobná poranění. Odborníci pak začali šnečí sliz zkoumat a došli k závěru, že sliz šneka druhu Helix aspersa Muller obsahuje hojivé látky, které působí příznivě na naší kůži.

Do krémů výrobci kosmetiky také přidávají morek z kuřecích kostí. Morek totiž naši pleť regeneruje. Staré buňky jsou nahrazeny novými a pleti se tak vrátí ztracený mladistvý vzhled. To má na svědomí látka zvaná glukosami. Díky houbovité hmotě zase můžeme zamezit vzniku zánětu.

V lacích na nehty, rtěnkách nebo pudrech zase najdeme perleťovou látku z rybách šupin. Protože se však tato látka z šupin získává poněkud těžko a hlavně draze, bývá v kosmetických výrobcích nahrazována chloridem oxidu bismutitého.

Některé léky, které lidé užívají pro odstranění nadměrné plynatosti, by našli uplatnění i v kosmetickém průmyslu. Stejné látky jako v lécích, tedy ty, které snižují povrchové tření bublin, se přidávají do kosmetických přípravků. Jsou přítomny všude, kde nesmí být jakékoliv pěnění.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!