Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Americké gangy. Když jde o život...

Dlouhá tradice gangsterské kultury je Evropanům známá zejména z filmů. Jaké gangy jsou ale skutečnými postrachy ulic?

Ve Spojených státech bylo podhoubí pro formování různých zájmových skupin, z nichž se částečně vyčlenily gangy, od počátků existence federace příznivé. Ostatně stačí zhlédnout fantastický film Martina Scorseseho Gangy z New Yorku.

Od té doby uplynulo hodně vody, gangy se však z USA vytlačit nepodařilo. Naopak, přes snahy imigračních úředníků zamezit přílivu potenciálních členů ze střední a jižní Ameriky, jejich vliv stále sílí. Do značné míry ho zprofanovala i popkultura, ať už americké filmy nebo rappeři, často pocházející právě z tohoto světa.

Přes určitou mytičnost, s jakou z Evropy na pouliční gangy můžeme pohlížet, se ale jedná o nepříjemnou součást americké každodennosti. Letmá mapa největších gangů stojí za shrnutí.

Mara Salvatrucha
„Mara“ znamená gang, „Salva“ je zkratkou pro salvadorský a „trucha“ vyjadřuje mazanost. Pilířů možná největšího a nejvlivnějšího amerického gangu s „pobočkami“ v Kanadě, Mexiku, Guatemale, Kolumbii, ale i Anglii a Německu je ovšem více.

Když v letech 1977 až 1992 v Salvadoru zuřila občanská válka, řada lidí emigrovala a našla útočiště v nuzných předměstských slumech Los Angeles, kde už v té době bujela činnost mexických gangů.

Salvadorci nelenili, a jelikož jako většina přistěhovalců měli integrační problémy, vrhli se na zločinnost. Mara Salvatrucha si dlouhodobé přežití zajistila decentralizovaným vedením a rozdělením na party maximálně o stovkách členů.

„V Salvadoru nás naučili zabíjet. Když váš otec patřil k nepřátelům, museli jste ho zabít. Průprava, kterou jsme prošli během války, z nás udělala jeden z nejnásilnějších gangů ve Spojených státech,“ shrnul pro salvadorský rozhlas jeden ze zakladatelů gangu Ernesto „Smokie“ Miranda.

Známý je přijímací rituál, kterým Mara Salvatrucha velmi rychle rozšiřuje své řady. Jde o třináctisekundové mlácení „kandidáta“ několika borci z gangu. Jakmile ho přestojí, může se zapojit do kolotoče drogového obchodu, prodeje zbraní, vražd a zlodějin na objednávku, handlování s lidmi, útoků na veřejné činitele či do bojů s konkurenčními gangy.

Vystoupit už je o dost těžší, z gangu vedou jen tři cesty. Smrt, založení rodiny a lišící se náboženské vyznání. Dvě poslední však většinou plní jen roli oficiální vaty, v praxi se příliš nerespektují.

V USA má Mara Salvatrucha na 20 000 členů, na celém světě ještě o 80 000 více.

18th Street Gang
Největšími soupeři Mara Salvatruchy jsou drsní hoši z osmnácté ulice Los Angeles. Zkráceně se jim tedy přezdívá MS-18, zatímco Mara Salvatrucha MS-13, jelikož se má za to, že vznikla na třinácté ulici.

Tyto dva gangy soupeří o pozici nejmocnějšího gangu USA. Aniž by byl proveden přesnější výzkum, má se za to, že 18th Street Gang disponuje více příslušníky v Kalifornii a možná i celých Státech, kdyžto MS-13 jsou celosvětově větším gangem.

V Los Angeles má MS-18 velmi dlouhou tradici, v roce 1960 ho založili přistěhovalci z Mexika, později se přidávali imigranti z dalších států latinské Ameriky.

18th Street Gang se zaobírá podobnými činnostmi jako jeho největší konkurent, na rozdíl od něj je ale centrálně řízen a velmi dobře organizován. Známé je i pravidlo zakazující členům užívat kokain a jiné tvrdé drogy.

Velké nebezpečí tohoto gangu spočívá v rekrutování středoškolských dětí, za což získal přízvisko „Childrens Army“, tedy „dětská armáda“.

Crips
První velký afroamerický gang, který postupem času ztratil svou černošskou exkluzivitu a zaměřil se na přijímání všech možných členů. V roce 1969 ho založil teprve patnáctiletý Raymond Washington jako samostatnou gangsterskou buňku. Dnes má zastoupení v řadě velkých amerických měst a jeho členové se počítají na desetitisíce. Nejde ale o jednolitou organizaci, skupiny operují často samostatně, nebo spolu dokonce soupeří.

Největšího konkurenta spatřují Crips v gangu Bloods, jehož většinu tvoří rovněž Afroameričané. Bojují však také s čistě latinskoamerickými gangy.

Hells Angels
Celosvětový motorkářský klub Hells Angels Motorcycle Club by se dal hrubě rozdělit na dvě části. Na členy, kteří si užívají drsňácký životní styl v sedle stroje značky Harley Davidson a nedopouští se žádné kriminální činnosti a na příslušníky skrývající se pod rouškou oficiální motorkářské organizace a praktikující obchod s drogami, vydírání apod.

FBI klasifikuje Hells Angels jako největší motorkářský gang, skupina to označuje za nepochopení a tvrdí, že jedinou aktivitou klubu je pořádání sešlostí a výletů.

Jaké znáte české gangy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 219