Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: archiv firmy

Chytré brýle s virtuální realitou

Společnost Epson konkuruje Google Glass vlastními chytrými brýlemi, které kromě jiného nabízejí i vylepšenou realitu.

Průkopníkem ve vývoji speciálního zobrazovače zabudovaného do obrouček brýlí je bezesporu Google, nicméně konkurence nechce zůstat pozadu. Svůj koncept technologicky vyspělých brýlí představila na letošní výstavě CES i společnost Epson. Ta sází v první řadě na vylepšenou realitu, tedy jakousi formu virtuální reality propojenou se skutečným světem.

magazin.cz

 

Druhá generace

Brýle Moverio BT-200 jsou již druhou generací chytrých brýlí od společnosti Epson. Původní model mnoho úspěchu nepřinesl, v Evropě se vůbec neprodával, a lze jej označit jako takový pokusný prototyp. Vylepšená dvoustovka je naproti tomu díky poloviční velikosti a hmotnosti i komfortnějšímu designu adeptem na globální úspěch. Na rozdíl od Google Glass sice musíte nosit v kapse zařízení velikosti mobilního telefonu připojené k brýlím kabelem, nicméně vám to vynahradí příjemnější ovládání touchpadem a mnoho zajímavých funkcí.

magazin.cz

 

Jednou z takových funkcí je zmiňovaná vylepšená realita. Díky dvojici průhledných LCD displejů s rozlišením 960×540 pixelů může být virtuální obraz zobrazen takřka na jakémkoliv místě zorného pole nositele. Ve spolupráci se zabudovanou kamerou takový systém naskýtá široké možnosti využití. Například na výstavách nebo v zoo vám mohou díky příslušné aplikaci naskakovat do zorného pole popisky exponátů či zvířat, navigace může ukazovat názvy ulic či zajímavých míst a neměl by být problém přehrát si související videa nebo prohledávat galerii obrázků.

magazin.cz

 

Senzory

Přesné odečítání pohybů hlavy a umístění předmětů kolem uživatele zajišťuje citlivý gyroskop, akcelerometr a magnetický kompas. Displeje mohou rovněž zobrazit pro každé oko odlišný obraz, čímž se snadno dosáhne 3D efektu. Připojené ovládací zařízení je samo o sobě výkonnou jednotkou, kterou řídí 1,2 GHz dvoujádrový procesor s 1GB RAM, úložným prostorem 8 GB a možností přídavné SD karty s kapacitou do 32 GB. Zařízení dokáže komunikovat pomocí wi-fi a Bluetooth.

magazin.cz

 

Díky operačnímu systému Android 4.0.4 zařízení funguje stejně jako smartphone a dokáže využívat nejen speciálně připravené aplikace od Epsonu, ale rovněž všechny běžné nástroje z Google Play. Pokud tedy zrovna nevyužíváte aplikaci pro vylepšenou realitu, můžete si třeba brouzdat na internetu, procházet emaily, sledovat oblíbený film nebo poslouchat muziku. Baterie by měla zařízení udržet v chodu až šest hodin.

Prodej brýlí Moverio BT-200 odstartuje pravděpodobně v březnu letošního roku. Cena zatím není stanovena, ale spekuluje se o částce kolem sedmi set dolarů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!