Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Bylinná koupel – blaho pro celé tělo

Hřejivá, blahodárná koupel dokáže nejen zpříjemnit sychravé dny v chladné části roku, ale s tím správným koupelovým přípravkem i pomoci od některých zdravotních obtíží. Stačí, když bude obsahovat ty správné výtažky z bylin.

Bylinky pro zdraví

Nejprve je dobré vědět, která bylinka nám může jak pomoci. Existuje mnoho knih, věnovaných této problematice, ať už z pohledu bylinkářů, nebo třeba aromaterapeutů. Je potřeba si uvědomit, že bylinka působí při koupeli jak na kůži, kterou do těla pronikají léčivé látky, tak i svým aromatem, které při koupeli vdechujeme.

Při přípravě koupele je třeba také dbát několika obecných zásad. Voda by měla mít teplotu 36–38 stupňů Celsia, pokud jsme zimomřivější, případně chceme během lázně účinek bylinek zintenzivnit, zvýšíme postupně teplotu až na 40 stupňů. Ve zdravotní lázni bychom měli pobýt 10–20 minut, rozhodně bychom v ní neměli usnout, ale ani dělat nějaké další činnosti, např. číst, pít alkohol, vyřizovat telefonáty atd. Ono vypnout alespoň na pár desítek minut dokáže divy i s naší psychikou, což je vedlejší pozitivní efekt zdravotní koupele.

 

Některé vybrané bylinky a jejich účinek v lázni:

Citronová kůra – tělesně vzpruží a duševně povzbudí.

Eukalyptus – mírně podporuje prokrvení, uvolňuje svaly a mírní problémy pohybového aparátu.

Jasmín – vynikající hydratační účinky, zvláště na suchou pokožku a jeho vůně odbourává stres.

Levandule – příznivý vliv při vdechování na sliznice dýchacích cest, má uklidňující a uvolňující účinky.

Máta – regeneruje, osvěžuje, má chladivé a lehce lokálně znecitlivující účinky.

Měsíček lékařský – pozitivní účinky na pokožku včetně citlivé, pomáhá při  hojení drobných poranění, záděr či modřin.

Rozmarýn – osvěžuje, uvolňuje a prokrvuje ztuhlé svalstvo, regeneruje, má antiseptické účinky a pomáhá hojit rány a pohmožděniny.

Santalové dřevo – uklidňující vůně a antiseptické účinky.

Skořice – podporuje kreativitu a inspiraci, stimuluje a láká ke snění.

 

V jaké formě?

Chceme-li si připravit bylinnou lázeň, máme několik možností. Z některých bylinek lze udělat výluh – tzv. bylinný čaj. Sušené nebo čerstvé bylinky spaříme vařicí vodou a necháme 15 minut vyluhovat. Poté tekutinu nalijeme do napuštěné vany.

Ne všechny bylinky se ale dají sehnat v sušené formě. Z některých se vyrábějí oleje či extakty, které pak také můžeme použít pro přípravu lázně. Množství se řídí pokyny od výrobce. V případě nejistoty doporučuji nejprve menší množství a otestovat, zda nebude Vaše pokožka reagovat alegicky. Přidat můžete vždy.

Máte i další možnost – hotový přípravek, který již obsahuje extrakty z bylin. Sledujte především obsah éterických bylinných olejů – čím vyšší, tím jsou účinky intenzivnější. Najdeme je třeba v koupelových koncentrátech nebo v koupelových solích, případně v koupelových perlách.

Každá z možností si jistě najde své příznivce. Nezanedbatelný je i fakt údržby vany po koupeli – odvary, některé oleje a extrakty mohou vanu obarvit. Oproti tomu kvalitní koupelové koncentráty či koupelové soli s bylinkovými éterickými oleji, pokud jsou do lázně nalévány, respektive sypány spolu s přitékající vodou, trvalé barevné stopy nezanechávají.

 

Koupelový koncentrát Svaly & Klouby s obsahem máty, eukalyptu, citronové kůry, rozmarýnu a kafru pomůže při bolestech namožených svalů a kloubů. 125 ml za 179,90 Kč. www.tetesept.cz

magazin.cz

Tymiánová esence do koupele s desinfekčními a antibakteriálními účinky se hodí při nachlazení i pro posílení imunity. 75 ml za 640 Kč. www.justnahrin.cz

magazin.cz

Bio měsíčkový olejový extrakt s antioxidačními, protizánětlivými a regeneračními účinky urychluje hojení hnisavých a špatně se hojících ran, rpomáhá při plísních, kožních zánětech a ekzémech. 50 ml za 129 kč. www.saloos-shop.cz

magazin.cz

Koupelová sůl levandulová obsahuje květy levandule a 100% levandulový esenciální olej a geránium. www.rucnimydlarna.cz

magazin.cz

Levandulová pěna do koupele bude hýčkat smysly i pokožku. 500 ml za 535 Kč. www.loccitane.cz

magazin.cz

Koupelové perly Požitek obsahují výtažek z jasmínu pro relaxaci, jogurt pro hydrataci pokožky a extrakt z brusinek s antioxidačním účinkem. 320 g za 149 Kč. www.tetesept.cz

magazin.cz

Koupelový olej Rozmarýn zvláčňuje a regeneruje pokožku, prokrvuje a prohřívá. 125 ml za 95 Kč. www.saloos-shop.cz

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!