Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Dieta podle krevní skupiny

Pokud chcete zhubnout nějaké to kilo a ještě se k tomu cítit lépe, vyzkoušejte dietu podle krevních skupin.

Krevní skupina každého z nás totiž určuje to, jak naše tělo zpracovává potravu. Vybírání těch vhodných potravin podle krevní skupiny by pak mělo zaručit optimální hmotnost a pocit pohody. Dieta podle krevních skupin spočívá v tom, že se z jídelníčku vždy vyřadí kalorická jídla a pak také konkrétní druhy potravin, jako jsou třeba mléčné výrobky. Zkrátka a dobře, každý by měl jíst jen ty potraviny, které jsou vhodné pro jejich krevní skupinu. Někteří odborníci na výživu pak ke každé krevní skupině přiřazují určitý sport.

Autorem tohoto druhu diety je americký lékař James D´Adamo. Ten s ní seznámil lidstvo v 80. letech minulého století. Většinou se u této diety konzumují potraviny s energetickou hodnotou do 3000 kJ. Jedná se o dietu pestrou, kdy je kladen důraz na ovoce a zeleninu. Někdo však kritizuje vyloučení mléka a mléčných výrobků u krevních skupin A a 0.

 

Krevní skupina 0

Lidé s krevní skupinou 0 jsou vůdčími osobnostmi a nejlépe pak snáší maso. Těmi vhodnými potravinami pro tuto krevní skupinu je ovoce a zelenina, řasy a mořské plody, játra, sůl, červené maso, špenát, brokolice nebo kapusta. Naopak by lidé s krevní skupinou 0 měli ze svého jídelníčku vyřadit kukuřici, pšenici, fazole, čočku, růžičkovou kapustu, zelí a květák.

magazin.cz

 

Co se týče pohybu, je pro osoby s „nulko“ vhodné intenzivní tělesná cvičení, jako jsou třeba bojové sporty, aerobik, běh či kontaktní sporty.

 

Krevní skupina A

Nositelé a nositelky této krevní skupiny jsou usedlí a systematičtí. Přebytečná kila nabírají nejčastěji z plnotučných mléčných výrobků, pšenice nebo potravin z ní připravené. „Áčkům“ vyhovuje více vegetariánský způsob obživy, protože často obtížně tráví maso.

Odborníci na výživu doporučují lidem s krevní skupinou A konzumaci potravin, které obsahují rostlinné oleje či ze sóji. Dále jsou pro tuto krevní skupinu vhodné sladkovodní ryby, dále ananas, rýže, křen, červené víno, pohanka, brokolice, čočka, česnek, cibule, zelí, špenát, řepa, tofu, citron, grep, třešně, švestky a broskve.

magazin.cz

 

Tato krevní skupina má zakázané potraviny, jako je mléko a mléčné výrobky či maso s výjimkou ryb a drůbeže.

Lepších výsledků při hubnutí pak dosáhnete, pokud budete praktikovat uklidňující cvičení – např. jógu, tai-či, plavání a relaxační cvičení.

 

Krevní skupina B

„Béčka“ jsou osoby tvůrčí, pružné a střídmé. Právě tato krevní skupina má nejčastěji problémy s nadváhou. Také ale nejlépe zvládne ze všech krevních skupin trávit všechny druhy potravin. Těmi nejvhodnějšími jsou pak mléčné výrobky (hlavně jogurty, ovčí sýr nebo kefír), listová zelenina, vejce, játra, zvěřina, lékořice, čaj a maso s výjimkou vepřového a kuřecího.

magazin.cz

 

Z jídelníčku by lidé s krevní skupinou A měli vynechat čočku, kukuřici, arašídy, sezamové semínko, pšenici nebo pohanku.

Jako pohyb je pak vhodné třeba aerobní cvičení, cyklistika, pěší turistika, tenis nebo třeba plavání.

 

Krevní skupina AB

Tato krevní skupina snese takřka cokoliv. Ideální je pro osoby s krevní skupinou AB kombinace živočišné a rostlinné potravy. Jednoduše lze aplikovat rady určené pro krevní skupiny A a B.

magazin.cz

 

Vhodnými potravinami pro tuto krevní skupinu je např. tofu, mořské plody, mléčné výrobky, řasy, listová zelenina, ovesné vločky, ananas, luštěniny. Nevhodné jsou zase semínka, pohanka, kukuřice či červené maso.

Pro krevní skupinu AB je vhodná jóga, tai-či, cyklistika, chůze nebo tenis.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3