Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Co (ne)víte o parfémech

Parfém dnes mnozí z nás používají každý den. Ale kdo z nás ví, kdy byl první parfém vyroben a jak voněl? A že se do něj přidává výměšek trávicího ústrojí? Nebo proč stejný parfém voní na každém člověku jinak?

První parfém

Vznik parfému je spjat s počátky lidstva. Již dávno v minulosti využívali lidé květiny a bylinky pro jejich vůni. Postupem času se objevily první sofistikovanější předchůdci parfémů, tedy různé vonné oleje a kadidla. Archeologové objevili pozůstatek prvního „parfému“ ve 3500 let staré hrobce patřící královně Hatšepsovet v Thébách. Tato královna byla známá tím, že se prohlásila za faraona a pak sama v mužském převlečení vládla celému Egyptu. A v této části světa se běžně používaly nejrůznější vonné oleje připravené z myrhy a jiných vzácných ingrediencí, které byly dováženy z bájné země Punt.

 

Pojem parfém

Slovo parfém má základ v latinském spojení „per fumum“, což se dá přeložit jako „prostřednictvím kouře“. Jedná se o odkaz na původní způsob výroby parfémů, tedy na vytváření jemného spreje z hmotné substance.

magazin.cz

 

Ingredience

Většina ingrediencí v dnešních parfémech je bohužel chemická. V minulosti se však do parfémů přidávaly hlavně bylinky a nejrůznější koření. Lidé tak dříve byli cítit bergamotem, myrhou, pryskyřicí či mandlemi. Do parfémů se dnes přidává zhruba 20 až 250 ingrediencí, záleží na každém výrobci.

 

 

Na každém člověku voní parfém jinak

Ano, na každém člověku voní stejný parfém jinak. Je to způsobeno zejména odlišným pH pokožky každého z nás. Rozvinutí vůně na člověku je ovlivněno také biologickými změnami pH pokožky, což mají na svědomí hlavně hormony. Dochází k tomu poprvé v pubertě, dále v období těhotenství a pak menopauzy. To, jak na nás bude parfém vonět, ovlivňuje také složení našeho jídelníčku. Třeba kořeněné pokrmy na to mají velký vliv. Odrazí se na tom i životní styl nebo to, že zrovna užíváte nějaké léky.

 

Co je pižmo? A ambra?

Víte, co se ukrývá pod těmito pojmy? Jedná se samozřejmě o časté přísady v parfémech, ne však zdaleka každý ví, o co se vlastně jedná. Pravé pižmo, zvané též jako mošus, se získávalo z pohlavních žláz kabara pižmového, což je přežvýkavec. Pižmo je surovina s výbornými fixačními účinky, v minulosti bylo považováno za spolehlivé afrodiziakum. Protože je dnes kabar na pokraji vyhynutí, vyrábí se pižmo synteticky. Další přísadou parfémů je pak ambra. A co že to je? Jedná se vlastně o výměšek trávicí soustavy vorvaně. Ambra se řadí k nejdražším ingrediencím v parfumerii.

magazin.cz

 

Ženy mají lepší čich než muži

Ženy mají prokazatelně lepší čich než muži. Příčiny toho bychom našli až v pravěku. Tento lidský smysl byl v této době jeden z nejdůležitějších vůbec. Rozhodoval totiž často o životě a smrti. Člověk pomocí čichu poznal zkažené jídlo nebo nebezpečné látky ve vzduchu. A právě žena měla na starosti přípravu pokrmů, a tedy i vycvičený čich. V pravěku si také ženy s pomocí čichu vybíraly svého partnera, svou roli pak měl údajně i při utváření vztahů mezi matkou a dítětem.

 

Vůně dětství

Občas se někomu z nás vybaví vůně, která mu připomene dětství. Může se jednat o vůni dětského pudru, tvarohu nebo třeba aviváže. Většinou jsou pak tyto vzpomínky mnohem silnější než chuťové nebo vizuální vjemy. Proto si je pak v sobě i déle uchováte. Čich však také stejně jako ostatní smysly s přibývajícím věkem slábne. Negativně se na něm podepíše třeba také kouření nebo příliš časté používání silných parfémů.

magazin.cz

 

Parfém v Evropě

O rozšíření parfémů po Evropě se zasloužila Italka Kateřina Medicejská v 16. století. Tato žena se stala manželkou francouzského krále. A celý francouzský dvůr pak zaujala rukavičkami z parfemované kůže. V té době již bylo v Itálii umění výroby parfémů na rozkvětu a jistý Rene le Florentin, osobní parfumář Kateřiny, ho dostal i do Francie. Podle staré legendy byla Reneho laboratoř spojena se sídlem královny tajnou chodbou.

 

Aplikace parfému

Pokud parfém aplikujete na zápěstí, šíji, předloktí či za uši, bude jeho vůně nejsilnější a nejvýraznější. Je to způsobeno tím, že na těchto částech lidského těla je tenká kůže a zároveň zde dochází k pulzování krve, takže jsou teplejší a parfém se tak lépe odpařuje. Slavná Coco Chanel pak říkala, že si má žena parfém aplikovat na ta místa, kde chce být líbána.

 

Co patří do každého parfému

Nejběžnějšími ingrediencemi, které jsou snad v každém parfému, jsou růžové a jasmínové výtažky. Často pak v parfémech najdeme ambru, okvětní plátky nejrůznějších květin nebo třeba koření.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!