Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zmrzlina, která mění barvy

Milujete zmrzku? Tak to byste měli vyzkoušet novinku od španělského vynálezce Manuela Linarese. Jeho „kopečková“ s výstižným Xameleon (chameleon) totiž při lízání mění barvy...

Ze školního úkolu se stal hit

Všechno začalo nevinně. Sedmatřicetiletý španělský fyzik se rozhodl, že svou původní profesi pověsí na hřebík a začne se věnovat kuchařině. Přihlásil se do kurzů a jeden z nich se věnoval právě přípravě zmrzliny, což nakonec mělo pro Manuela osudové následky: „Vedoucí kurzu nám řekl, ať zkusíme vymyslet nějakou novou příchuť. A tak jsem se do toho pustil... Nakonec jsem vymyslel zmrzku, která při každém líznutí mění barvu,“ chlubí se novopečený zmrzlinář. Kdo by ale čekal, že se z jeho školního úkolu stane nový hit?

magazin.cz

 

Inspirace z Británie

Manuel Linares přiznává, že ho k vynálezu inspiroval britský zmrzlinový génius Charlie Francis. Ten vloni celý svět ohromil tím, že začal prodávat světélkující zmrzlinu. Nešlo ale o „lízání“ pro běžné smrtelníky. Cena za kopeček se pohybovala kolem 225 dolarů, což znamená téměř 4700 korun. Přestože šlo o drahý špás (cenu prý určila drahá surovina – proteiny medůzy, které vytvářejí fluorescenční efekt), zmrzlina šla na odbyt. V podobný scénář doufá i vynálezce španělského Xameleonu.

 

Xameleon bez chemie

Když si koupíte zmrzlinu Xameleonu, je fialová. Po chvíli olizování zjistíte, že kopeček mění barvu a stává se stále růžovější. A pozor: teď to hlavní! Za těmito proměnami není žádná chemie! Linares se dušuje, že jeho zmrzka je na čistě přírodní bázi. „Udělal jsem ji z jahod, kakaa, mandlí, banánů, pistáciových oříšků, vanilky a karamelu...“ 

magazin.cz

 

Když jsem ji jedl poprvé, připadala mi jako mražený kompot,“ přiznává s úsměvem vynálezce, jehož Xameleon zatím sklízí úspěchy ve městě Calella de Mar a v Barceloně. O rozšíření zmrzliny do dalších zemí a měst Linares uvažuje, jen co bude mít svůj unikátní recept patentován.

 

Český zmrzlinový ráj

Pokud patříte mezi zmrzlinové fajnšmekry, máme pro vás tip na výlet. I v Česku totiž máme jeden zvláštní unikát – zmrzlinárnu H. V. Schwarzkopf ve Stráži pod Ralskem. Denně tam dělají 140 druhů zmrzlin (což je evropský unikát) a kromě klasických příchutí si můžete dát i dost ulítlé druhy jako třeba zmrzku  z balkánského sýra, čabajky, moravského uzeného, máku nebo štrůdlu. Více se dozvíte na stránkách www.zmrzlinastraz.cz.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!