Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jídlem proti stresu

Stresu se v dnešní moderní a uspěchané době asi nevyhneme. Je potřeba s ním bojovat, aby nás nepřemohl. Existuje několik způsobů, jak lze se stresem bojovat.

Pomocníkem může být třeba spánek, jóga, relaxace, poslech hudby, koníčky nebo třeba meditace. Se stresem nám však mohou pomoci se vypořádat i určité potraviny. Na alkohol a sladkosti však zapomeňte a raději si dejte něco zdravého.

Běžně jsou dnes k dostání doplňky stravy, které nás mají zbavit nervozity a stresu. To samé však dokáží i některé potraviny. Pokud obsahují vitamíny C, E a skupiny B, aminokyselinu tryptofan, hořčík nebo zinek, pomohou vám se stresem bojovat.

 

Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vitaminu C

Vitamín C je nezbytný pro produkci hormonů, které působí proti stresu. Každá zvýšená psychická námaha způsobuje velkou spotřebu vitamínu C, proto bychom ho tělu měli dodávat. Nejlepší je doplňovat vitamíny z potravin. Velké množství vitamínu C obsahuje například červená paprika, brokolice, hlávková nebo růžičková kapusta, jahody nebo černý rybíz. Zdrojem vitamínu C může být třeba šípek či rakytník a exotické plody, jako jsou citrusy, plody amalaki a acai.

magazin.cz

 

Ovesné výrobky

Pokud snídáte ovesnou kaši nebo ovesné vločky, děláte něco dobrého pro svou psychiku. Taková snídaně vás totiž dokáže zbavit stresu. Oves obsahuje celou řadu minerálů a dalších látek, které odstraňují stres i únavu. Především jsou ovesné produkty plné vitamínů skupiny B, které naše tělo nezbytně potřebuje pro správné fungování nervové soustavy, zvládání stresu a spokojený spánek. Důležitý je také hořčík, ten správným způsobem stimuluje naší psychiku.

 

Ořechy a semena

Stačí pouhá hrst ořechů nebo semínek denně a rázem zmizí psychické napětí, nervozita a podrážděnost. Také se posílí imunitní systém a budete mít více energie. V oříšcích a semenech je obsažen tryptofan a tyrosin, dále hořčík a železo. Úplně nejzdravější jsou ořechy ve své přírodní podobě, tedy neslané a nepražené.

magazin.cz

 

Drůbeží maso

Aminokyselinu tryptofan obsahuje ve velkém množství i drůbeží maso. Tuto aminokyselinu potřebujeme k produkci serotoninu, tedy „hormonu štěstí“. Pokud je člověk ve stresu, vznikají v našem těle volné radikály, které udělají více škody než užitku. A drůbeží maso je plné i antioxidantů, které dokáží škodlivé volné radikály zničit a také odstranit stres.

 

Ryby

Ryby jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin. A ty také pomáhají tvorbě serotoninu. K tomu ještě dokáží posílit imunitu, dodat energii a povzbudit metabolismus. Nejvíce omega-3 mastných kyselin najdeme v mořských rybách, které žijí ve studených vodách, což je třeba losos, sardinka, makrela nebo tuňák.

magazin.cz

 

Mléčné výrobky

Také mléčné výrobky vám mohou pomoci v boji proti stresu. Obsahují totiž vitamín B2 a ten dokáže utlumit aktivitu stresových hormonů. Bílý jogurt s živými bakteriemi bude dobrý nejen pro vaší střevní mikroflóru, ale i pro vaši náladu a činnost mozku. V mléčných výrobcích je přirozeně obsažen i vápník, který odstraňuje úzkost a ženám  pomáhá zmírnit projevy premenstruačního syndromu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!