Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nelogické rady, které ale fungují

Všichni víme, co máme dělat, abychom byli zdraví a v dobré kondici. Hlídáme si svou hmotnost, zdravě jíme, nekouříme a neholdujeme alkoholu, pravidelně cvičíme. Existují ale také trochu nelogická doporučení, která ovšem fungují.

Káva zajistí lepší odpočinek

Chcete si jenom na chvíli odpočinout, na chvilku se prospat a mít potom dostatek energie, abyste se všemu mohli opět naplno věnovat? V tom případě byste měli přijmout asi 200 miligramů kofeinu, což je množství odpovídající jednomu až dvěma šálkům kávy. Když kávu vypijete, jděte si na půl hodiny lehnout. Až se potom probudíte, budete podle odborníků odpočatí, plní energie y výkonní. A to mnohem více, než kdybyste si před spaním kávu nedali.

Když vypijete kávu, za dvacet minut začne působit kofein. Tato látka nás mozek čistí od tzv. adenosinů, což jsou jakési vedlejší produkty bdělosti a aktivity. Čím více se těchto látek v mozku nachází, tím více jsme unavení. Pokud si na chvilku odpočineme, sníží se jejich množství a kofein pak má větší možnost nás povzbudit.

 

Nečistěte si zuby po každém jídle

Už od dětství víme, že bychom si měli pravidelně čistit zuby, nejlépe pak po každém jídle. Ovšem většina odborníků se shoduje na tom, že pokud chceme mít opravdu zdravý chrup, není vhodné si nutně po každém jídle ho čistit. Zvláště když jsme konzumovali kyselé potraviny či nápoje, zuby bychom si pak měli čistit až po delší době. Jinak totiž hrozí poškození měkké zubní skloviny. Po jídle je tedy lepší alespoň půl hodiny počkat, než si půjdeme chrup vyčistit.

magazin.cz

 

Větší porce a štíhlá postava

Určitě znáte radu, že pokud chcete zhubnout nebo si udržet štíhlou linii, měli byste jíst menší porce vícekrát denně. Ovšem tato rada by chtěla trochu upravit. Záleží totiž na tom, co jíte. Pokud si dáte třeba nízkokalorickou sušenku, budete mít brzy znovu hlad, a proto nejspíš sáhnete po další. A takto to půjde pořád dokola. Přijmete sacharidy, tím se zvýší hladina cukru v krvi a zároveň i chuť na něco k jídlu. Moc si tím tedy nepomůžete. Lepším řešením je tedy například celozrnné pečivo nebo ovoce místo sušenky.

 

Když jste unavení, nepijte energetické nápoje

V energetických nápojích najdeme mnohdy až pětkrát vyšší množství kofeinu než v kávě. Tím pádem tedy po jejich vypití budeme mít spoustu energie, která ovšem brzy zmizí. Často se mohou objevit nežádoucí účinky, k nimž patří třeba nervozita, podrážděnost nebo poruchy srdečního rytmu. Energetické nápoje jsou také plné cukru, který našemu zdraví zrovna moc nepřidají.

 

Voda proti nadýmání

Připadá vám pití vody při nadýmání jako nesmysl? Prý to ale funguje. Nadýmání, to je problém, který často způsobuje jídelníček bohatý na vlákninu. To ej látka rozpustná ve vodě, a pokud se vody napijeme, náš organismus si s ní rychleji poradí. Nadýmání může způsobovat také dehydratace, proto pomůže přísun tekutin.

magazin.cz

 

Na vyčerpání pomůže cvičení

Jste po náročném dni vyčerpaní a netěšíte se na nich jiného, než že ulehnete do postele? Ne vždy toto řešení však připadá v úvahu. Pak se nejspíš spolehnete na silnou kávu. Odborníci však radí, že mnohem lépe pomůže cvičení. To vás povzbudí a navíc ještě zbaví deprese.

 

Teplým nápojem se ochladíme

Nesmysl? Naopak! Odborné studie dokazují, že v horku se lépe ochladíte teplým nápojem než studeným. Pokud vypijete studený nápoj, sice vás to rychle zchladí, ovšem stejně rychle se vaše tělo zase ohřeje. A když se napijete příliš teplého nápoje, pravděpodobně vás začne bolet v krku. Ale když vypijete něco teplého, začnete se potit. Pot se následně začne odpařovat z povrchu vašeho těla, čímž se váš organismus přirozeně ochlazuje.

magazin.cz

 

Paměť si zlepšíte psaním poznámek

Píšete si poznámky, abyste na nic nezapomněli? Tím si vlastně trénujete paměť. Abychom si totiž nějakou informaci uložili do paměti, musíme ji nejprve zpracovat. A zpracujeme ji právě třeba tím, že si ji zapíšeme.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!