Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kurkuma: Záruka zdraví a mládí

Už několik staletí používá lidstvo zlatavou kurkumu a pro její takřka zázračné účinky si jí cení dodnes. Dokáže posloužit jako prevence vzniku celé řady chorob, například těch civilizačních.

Domácí prostředí kurkumy jsou lesy v jižní a jihozápadní Asii. Dnes ji však lidé pěstují například také v Indonésii, Číně, Peru, Haiti, na Jamajce nebo na Srí Lance. Své dnes již tradiční místo má v Indii. Kurkuma tvoří nedílnou součást indické, thajské, perské a pákistánské kuchyně.

magazin.cz

 

Na důležitosti kurkuma vzrostla v době, když lidé přišli na to, že prášek získaný z oddenku rostliny dokáže udržet potraviny déle čerstvé. Kurkuma tak byla nepostradatelná pro přežití v Jižní Asii. Po jistou dobu měla kurkuma dokonce vyšší cenu než zlato či drahé kameny. Ovšem po nějakém čase kurkumu nahradily levnější konzervační látky.

Kurkuma byla odedávna důležitou součástí jakýchsi magických rituálů. Její barva je stejná jako barva slunečního světla, a proto má údajně schopnost ochraňovat. Ještě dnes někteří lidé nosí neustále u sebe usušený kořen kurkumy, který jim slouží jako talisman. Kořen je má svého nositele ochraňovat před vším zlým a před nejrůznějšími chorobami. Obyvatelé starověké Indie zase spatřovali v kurkumě energii bohyně Matky, a proto kořen rostliny udržoval člověku prosperitu a pomáhal udržovat čisté čakry, tedy energetická centra lidského těla. Také v dnešní době bychom našli jedince, kteří kurkumě přisuzují magické schopnosti a používají ji při magických obřadech. Třeba během tradiční svatby musí mít ženich s nevěstou na čele natřenou pastu připravenou právě z kurkumy a santalového dřeva.

V oddenku kurkumy bychom našli 70 procent sacharidů, 7 procent bílkovin, 4 procenta minerálů a zhruba 4 procenta esenciálních olejů. Dále obsahuje celou řadu vitaminů, alkaloidy a pryskyřici. Hlavní složkou kurkumy je látka zvaná kurkumin.

magazin.cz

 

Kurkuma se stala předmětem studia celé řady odborníků, kteří odhalují její léčivé schopnosti. Zjistili například, že kurkuma může představovat prevenci vzniku určitých onemocnění, jako je například rakovina. V zemích, kde tvoří kurkuma součást jídelníčku obyvatel, tedy hlavně v Indii a Pákistánu, byl zaznamenán podstatně nižší počet pacientů trpících rakovinou než jinde ve světě.

Vědcům se také podařilo zjistit, jakým způsobem kurkuma s rakovinou bojuje. Kurkuma je schopná neutralizovat rakovinové buňky a zároveň také prostředí, které by umožňovalo vznik nemoci. Dále je kurkuma účinnou prevencí v tom smyslu, že posiluje zdravé buňky, aby nebyly ohroženy karcinogeny. A pokud se nádor objeví v počátečním stádiu, kurkuma ho zničí.

Kromě výše zmíněných zázračných účinků toho umí kurkuma ještě mnohem více. Má například výborné antiseptické a antibakteriální vlastnosti. Pokud se zraníte, může vám posloužit jako dezinfekce či jako první pomoc při popálení.

Pokud se kurkuma spojí s květákem, tvoří tato dvojice preventivní prostředek proti vzniku rakoviny prostaty. Také spolu dokáže zastavit růst nádoru. Samotná kurkuma podle výzkumů způsobuje zabránění rozšíření rakoviny prsu do plic. U dětí zase výrazně snižuje riziko onemocnění leukémií. Kurkuma také zvládne zabránit případným metastázím a růstu melanomů u naprosté většiny nádorových onemocnění.

magazin.cz

 

Mezi další pozitivní účinky kurkumy patří například to, že dokáže vyčistit játra od škodlivin. Také prokazatelně snižuje projevy Alzheimerovy choroby. Při pravidelné konzumaci kurkumy si zvýšíte svou odolnost vůči vzniku zánětů. Dále kurkuma zpomaluje projevy roztroušené sklerózy. Využít ji také můžete jako účinné přírodní analgetikum. Osvědčila se i při metabolismu tuků a snižování tělesné hmotnosti. V Číně má své tradiční využití jako antidepresivum. Její protizánětlivé účinky jsou žádoucí při léčbě revmatu a artritidy. Pacienti, kteří zařadili do svého jídelníčku kurkumu, zaznamenali lepší účinky chemoterapie a radioterapie, přičemž zároveň pociťovali jenom minimální vedlejší účinky této léčby.

Kurkuma je, zdá se, opravdovým zázrakem. Ovšem výčet jejich pozitivních účinků ještě nekončí! Kurkuma urychluje i hojení ran a je schopna čistit krev. Také upravuje trávení a odstraňuje nadýmání. Ženám pomáhá uvést do rovnováhy reprodukční a laktační systém, mužům zvyšuje kvalitu spermatu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1