Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pomalý zloděj kostí

V průměru u každé třetí ženy a u každého pátého muže po padesátce se objeví nemoc zvaná osteoporóza. Většina lidí, kteří jí trpí, však ani netuší, že se s nimi něco děje. Potkat to může jednou i vás. Jak zabránit řídnut

Osteoporóza je zákeřným a pomalým zlodějem kostí. Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá hlavně v tom, že dlouhou dobu nezpůsobuje bolest. Pokud už se dostaví bolesti zad, nemoc je již rozvinutá. Malé zlomeniny jsou uvnitř kostí a obratle se deformují, což způsobuje bolest.

Jak vlastně vypadá kost uvnitř? Jedná se o jakousi dutinu, ve které se nachází hustá síť jemných trámků. Tak vypadá kost, pokud je zdravá. Díky tomu je pružná, lehká a zároveň pevná. Ovšem v případě nedostatku vápníku, což je základní stavební materiál každé kosti, se ztrácí trámečky, a tak kost postupně křehne. Pak stačí sebemenší špatný pohyb a kost se zlomí. Po zahojení má taková kost ještě větší křehkost, a snáze se tedy zlomí znovu. Každé její hojení je komplikovanější.

magazin.cz

 

V průměru každou půlhodinu si někdo v naší zemi zlomí kyčelní krček. Tento úraz bohužel často způsobuje sníženou pohyblivost, v horším případě dokonce ztrátu pohyblivosti. V důsledku komplikací pak podle výsledků studií zemře každý den deset lidí. Lékaři se shodují na tom, že v následujících dvaceti letech se počet jejich pacientů trpících osteoporózou zdvojnásobí.

Lékaři vyvrátili mýtus, že je osteoporóza chorobou, která trápí jenom staré lidi. Často tuto nemoc diagnostikují i u velmi mladých jedinců. Prvními varovnými příznaky jsou bolesti zad a pomalu křehnoucí kosti.

Ženy po období menopauzy by měly svému tělu každý den dodávat minimálně 1300 mg vápníku. Uvádí to studie Světové zdravotnické organizace. Čeští lékaři však zjistili, že Češky přijímají denně v průměru pouze 500 mg vápníku. Stejné množství vápníku jako ženy po menopauze by měli přijímat denně i dospívající mládež. Doporučená denní dávka vápníku pro lidi pod padesát let věku je pak kolem 800 mg.

magazin.cz

 

Riziko vzniku osteoporózy je vyšší u určitých skupin lidí. Existuje totiž celá řada rizikových faktorů, které mají na svědomí zhoršení vápníkové bilance. Jedním z nich je menopauza. Do období přechodu jsou totiž ženy jistým způsobem před osteoporózou chráněny produkcí pohlavních hormonů estrogenů, které dokáží zpomalit řídnutí kostí.

Pokud kouříte, je u vás riziko vzniku osteoporózy také vyšší. Podle lékařských studií způsobuje kouření značné urychlení rozpadu kostní hmoty. Ohroženy jsou pak zejména štíhlé ženy.

Na vzniku této zákeřné choroby se má údajně podílet i káva. Pokud vypijete za den více než čtyři šálky tohoto lahodného nápoje, zvyšte přísun vápníku. Patříte totiž k ohrožené skupině. Je vám vlastní sedavý způsob života? Tak pozor na osteoporózu! Prevencí jejího vzniku je pravidelný pohyb, sport a také chůze. To kosti posílí.

magazin.cz

 

Bohužel je osteoporóza také chorobou dědičnou. Pokud jí měl někdo z vašich příbuzných, je vysoká pravděpodobnost řídnutí kostí i u vás. Dalšími faktory jsou např. zvýšená funkce štítné žlázy nebo kloubní revmatismus.

Čím dříve začnete proti této nemoci bojovat, tím lépe. Kostní hmota je tvořena zhruba do třiceti let věku. Pak už jí spíše ubývá a závisí jen na rychlosti tohoto procesu. Od toho se odvíjí i léčba a její úspěšnost. Naštěstí jsou dnes lékaři schopni osteoporózu léčit velmi úspěšně. Dokonce je možné v některých případech zastavit nejen ubývání kostní hmoty, ale také způsobit i její mírný nárůst. S tím se sníží i riziko vzniku zlomenin. Při léčbě se vždy zvýší přísun vápníku a vitaminu D. Ten totiž zvyšuje schopnost vstřebávání vápníku do těla z trávicí soustavy. Tak přispívá k jeho maximálnímu využití. Dalšími podávanými léčivy jsou biofosfáty, které jsou schopny zabránit odbourávání kostní tkáně.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!