Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Příliš mnoho extrémů škodí

Někdy se i na první pohled pozitivní chování či vlastnosti mění klidně až v posedlost. Často pak člověk musí vyhledat pomoc odborníka.

Jak říkají psychologové, abnormality se mnohdy mohou zrodit z původních normalit. Většina psychických potíží dokonce vznikne z původně zdravého stavu. Co tedy zprvu vypadá nevinně, může se vyvinout v něco špatného, co nám spíše uškodí.

 

Pesimismus

Pesimistické myšlenky občas asi přepadnou každého. Ovšem pokud je u vás pesimismus na denním pořádku, je to špatně. Pokud se vyhýbáte radostným myšlenkám jenom proto, abyste „něco nezakřikli“, nikomu ve svém okolí nevěříte a na všem jenom vidíte to špatné, nedivte se, že váš život není moc šťastný. Přílišný pesimismus vyústí v negativní pohled na svět. Vy se tak začnete vyhýbat lidem, čas budete trávit o samotě se svými pesimistickými myšlenkami, objeví se i deprese. Snažte se tedy raději na všem hledat i to krásné.

magazin.cz

 

Posedlost pořádkem

Další důkaz toho, že všeho moc škodí. Pořádek v bytě je pochopitelně samozřejmostí, ovšem z úklidu se poměrně snadno může stát posedlost. Pak se uklízení promění v jakýsi rituál, kdy má každá věc své jediné a správné místo, kdy nesmí být v domácnosti ani smítko. A začíná být zle. Člověk má nutkání neustále uklízet, a pokud tuto činnost zrovna nedělá, nemůže se na nic jiného pořádně soustředit. Jedná se o poruchu s názvem myzofobie, kterou také provází panický strach ze špíny, bakterií a infekce. Člověk trpící tímto strachem pak často ještě dodržuje nadměrnou osobní hygienu, kdy je schopný strávit ve sprše klidně několik hodin denně.

 

Nepořádek

Nepořádek ve vašem bytě či prostředí, kde trávíte spoustu času, se negativně podepíše i na vaší psychice. Dalo by se říci, že nepořádek ve vašem okolí značí nepořádek i ve vaší psychice. Pokud v takovém prostředí budete trávit dlouhý čas, neporadíte si třeba ani se svými každodenními úkoly a povinnostmi. Bordelářství je vlastnost, která se objevuje často u perfekcionistických jedinců, kteří mají jednoduše obavy z toho, aby náhodou nevyhodili něco, co budou v budoucnu ještě potřebovat.

magazin.cz

 

Hromadění věcí

Velké množství bot, oblečení, ale třeba i hraček či nejrůznějších již nepotřebných věcí, to jsou jen některé příklady chorobného hromadění věcí. Tato úchylka často vzniká spolu s chorobným nakupováním. Rozhodně vám neprospěje, ba naopak, když doma budete shromažďovat velké množství věcí, které už navíc ani k ničemu nepotřebujete. Typickým příkladem jsou noviny nebo třeba časopisy, dále pak všechny věci, které se přeci „ještě mohou hodit“. Nahromaděné věci přitom jenom zabírají místo, aniž by jim někdo věnoval pozornost. Vaší psychice i vašemu bytu či domu hromadění věcí rozhodně neprospěje.

 

Vždy dostupný

Možná i vy někdy nevypínáte mobil, neustále kontroluje mailovou schránku nebo Facebook. Zkrátka jste neustále dostupní, aby vám mohl kdokoliv zavolat či napsat. V tom případě si nejspíš nikdy pořádně neodpočinete. Mnoho lidí pak má také obavy z toho, že by jim na sociálních sítích mohla uniknout nějaká nová informace. Nebojte se, ono se nic nestane, když se tam den nepřihlásíte.

 

Fotografování všeho a všude

V dnešní moderní době mnoho lidí takřka propadá bezhlavému fotografování každého okamžiku svého života. Ovšem právě kvůli tomu si dané momenty moc neužijí a neuloží se jim do paměti. Neprožijí je zkrátka naplno. Člověk se rázem tak trochu odcizí od reálného světa a pocitů. To má za následek vznik deprese, pocitu úzkosti a smutku.

magazin.cz

 

Prokrastinace

Chorobné odkládání úkolů je poměrně častou neřestí dnešní společnosti. Tato negativní vlastnost ovlivňuje naší mysl a v případě, že překročí míru únosnosti, podepíše se i na stavu psychiky. Pokud stále a stále odkládáme své úkoly a povinnosti, objeví se časem stres, úzkost a deprese. A pak se vše točí v začarovaném kruhu.

 

Nedostatek spánku

Pokud málo spíte, ať už proto, že trpíte nespavostí či na to prostě nemáte čas, projeví se to negativně na vašem zdravotním stavu i na vaší psychice. Váš mozek odpočinek potřebuje, aby mohl naplno pracovat, a vy se tak nedopouštěli chyb. Při nedostatku spánku se brzy objeví stres, chronický únavový syndrom, pocit vyhoření či neschopnost zvládnout každodenní úkoly a povinnosti.

 

Perfekcionismus

Sebezdokonalování není rozhodně na škodu, ale všeho moc škodí. Pokud se budete snažit být nejlepší za každou cenu, nebudete se sebou nikdy spokojeni a budete se podceňovat, jenom vám to uškodí. Výsledkem bude frustrace i deprese. Stejně tak to dopadne, pokud se budete neustále srovnávat s osobami ve svém okolí.

 

Stravovací návyky

V oblasti stravování jsou extrémy nežádoucí – ať už přejídání, nebo hladovka. Často se pak objeví anorexie, bulimie či nadváha. Ovšem také může vzniknout posedlost zdravým životním stylem. Takový člověk pak nepozře nic jiného než to, co sám považuje za vhodné. Jakékoliv extrémní stravovací návyky zkrátka škodí.

magazin.cz

 

Cvičení

Udržovat své tělo v kondici, na tom není nic špatného. Ovšem někdy se cvičení stane tou nejdůležitější věcí v životě člověka. A to už začíná být problém. Pak jde stranou rodina, osobní život a často také ten profesní. Tento problém je vlastní zhruba osmi procentům návštěvníků posiloven.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!