Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vážně musíte spát osm hodin denně?

Že je důležitý spánek, to ví asi každý. Ovšem mnoho lidí věří tomu, že musí spát nutně osm hodin denně, že jim ke kvalitnímu a ničím nerušenému spánku pomůže sklenka vína, že spánkový deficit mohou dohnat a podobným mýtům

Když spíte, sníží se vaše tělesná teplota a krevní tlak. Zároveň se zpomalí dýchání, dochází k uvolnění svalů a utlumuje se mozková činnost. Spánek napomáhá k celkové regeneraci organismu a ke zpracování podnětů získaných během dne.

Spánek zkrátka naše tělo potřebuje. Jeho nedostatek způsobuje zdravotní i psychické problémy. Nevolnost, deprese, bolesti hlavy i halucinace – to vše má na svědomí právě spánková deprivace. Dopřejte si tedy kvalitní a ničím nerušený spánek. Ovšem nenechte se zmást některými mýty, které o spánku kolují.

 

Nutností je osm hodin spánku denně

Jedná se snad o nejrozšířenější mýtus o spánku. Potřeba spánku je čistě individuální. Každý z nás tedy potřebuje různou dobu spánku. Zatímco někomu stačí pět hodin, jiný se cítí odpočinutý až po deseti hodinách spánku. Zmíněných osm hodin je pouze průměrný údaj. Optimální doba spánku se pohybuje od čtyř do devíti hodin za den. Samo vaše tělo si řekne, jak dlouho máte spát. Sami dobře poznáte, jakou dobu potřebujete spát, abyste se další den necítili unavení a podali dobré výkony.

magazin.cz

 

Nedostatek spánku lze dohnat

Také si myslíte, že co nenaspíte přes týden, to doženete o víkendu? Tak to se mýlíte! Pokud se tímto nesmyslným pravidlem řídíte, nedivte se, že trpíte nespavostí či jinou poruchou spánku. Pro naše tělo by bylo ideální, kdybychom každý den chodili spát a ráno vstávali ve stejnou dobu. V tom případě mají tak trochu smůlu lidé pracující na směny. Střídání směn rozhodně proto není vhodné pro každého člověka.

 

Před spaním se nesmí jíst

Pokud jste zvyklí před spaním nic nejíst, je to v pořádku. Ovšem pokud večer uleháte do postele hladoví, není to pro vaše tělo moc vhodné. V noci totiž dochází k poklesu hladiny cukru v krvi. A pokud jste večer nic nejedli, ráno se vzbudíte unavení, vyčerpaní, podráždění a třeba i s bolestí hlavy.

Jestli tedy máte večer hlad, klidně se i před spaním najezte. Dejte si něco lehčího, třeba ovoce, zeleninu nebo nějakou malou svačinku. Určitě je to lepší řešení, než jít spát o hladu.

 

Sklenka vína pro lepší usínání

Usínáte lépe po sklence alkoholu? Tak tomu sice může v některých případech být, ovšem alkohol narušuje kvalitu spánku. Proto se člověk pak častěji v noci probouzí, nebo je ráno unavený. Místo sklenky vína si proto před spaním raději dejte šálek meduňkového, mátového nebo heřmánkového čaje. Stejně dobře poslouží také třeba horké mléko s medem.

magazin.cz

 

Tělo se má před spánkem unavit

Opět se jedná o mýtus. Jakákoliv náročná fyzická aktivita před spaním vám nezaručí kvalitní spánek a snadnější usínání. Naopak si dopřejte třeba krátkou relaxaci nebo procházku.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!