Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Chcete být zdraví? Poslouchejte hudbu!

Určitě jste si už všimli, že když posloucháte svou oblíbenou hudbu, zlepší se vám nálada a hned se cítíte lépe. Ovšem to není jediný pozitivní účinek hudby. Dalo by se říci, že kdo chce být zdravý, poslouchá hudbu.

Odborná studie finských vědců jasně ukazuje, že pokud člověk poslouchá dvě hodiny denně svou oblíbenou hudbu, dochází ke zlepšení jeho paměti i pozornosti. A ještě k tomu mají dobrou náladu.

Vědci také přišli na to, že poslech pomalé a klidné hudby dokáže utlumit bolest. Až vás tedy někdy začne bolet hlava, zkuste si místo prášku na bolest pustit nějaké uklidňující melodie, u kterých budete chvíli relaxovat.

Při sportu vám také může pomoci hudba. Podle výzkumů prý poslech oblíbené hudby dokáže zvýšit sportovní výkon. Stačí si pustit oblíbené písně a ani si nevšimnete, že jste uběhli delší vzdálenost a rychleji než obvykle, nebo že jste v posilovně uzvedli těžší závaží.

magazin.cz

 

Především pomalá hudba pomáhá urychlit regeneraci svalů po fyzické námaze. Obecně poslech jakékoliv hudby vás ale dokáže docela rychle postavit na nohy.

Nemůžete v noci spát? Nedaří se vám za žádnou cenu usnout a ráno se budíte pravidelně unavení? I s tímto problémem vám může pomoci hudba! Zejména poslech klasické hudby řeší poruchy spánku, využívá se jí i při léčbě zmíněných potíží. Obecně platí, že lidé poslouchající hudbu mají kvalitnější spánek než ti, kteří ji neposlouchají.

magazin.cz

 

V dnešní moderní a uspěchané době se stresu asi jenom těžko vyhneme. A se zvládáním stresových situací nám může pomoci právě hudba. Před nějakou stresující situací nebo při dlouhodobém působení stresu si pusťte svou oblíbenou hudbu. Na chvíli na stres zapomenete a budete se cítit lépe.

Hudba vás také dokáže zbavit pocitu úzkosti a deprese. Oblíbená hudba vám zvedne náladu, uvolníte se a zapomenete na starosti. V případě potřeby můžete navštívit třeba sezení věnující se muzikoterapii. Rázem z vás bude jiný člověk.

magazin.cz

 

Na další účinek hudby na zdravotní stav člověka přišli lékaři. Ti pozorovali, že u pacientů poslouchajících svou oblíbenou hudbu došlo ke značnému zlepšení průtoku krve v cévách.

Hudba se uplatní i v boji s rakovinou. U pacientů bojujících s tímto onemocněním pomáhala hudba lépe zvládnout úzkost, strach a deprese, ale také bolest. Celkově tak lidé nemocní rakovinou lépe s touto nemocí bojují právě díky hudbě.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!