Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Milujete čokoládu?

co o této pochoutce vlastně víte? Známým faktem je, že jejími objeviteli byli Aztékové. Ti čokoládu údajně nazvali „nápojem bohů“. Postupem času tato dobrota změnila svou podobu, už není pouze nápojem.

O čokoládě je známé, že dokáže zlepšit náladu, protože přispívá k produkci „hormonu štěstí“- Také její konzumací můžete zabránit vzniku a působení stresu, tato pochoutka zároveň poslouží i jako přírodní afrodiziakum. Čokoláda obsahuje velké množství antioxidantů, čímž povzbuzuje naší imunitu. To vše už jste o čokoládě možná někdy slyšeli. Pravděpodobně vás ale překvapí následující fakta.

Kakaové boby, tedy hlavní surovina potřebná k výrobě čokolády, měly pro Aztéky velkou cenu. Někdy se o nich dokonce hovoří jako o „kakaovém zlatu“. Kakaové boby pro Aztéky po jistý čas představovaly platidlo. Tak třeba za třicet bobů si mohl Azték koupit králíka.

magazin.cz

 

Během druhé světové války hrála čokoláda důležitou roli pro americké vojáky. O čokoládě je známo, že má vysokou energetickou hodnotu, a proto ji měli vojáci zahrnutou v denních přídělech potravin.

Věděli jste, že po dlouhou dobu si mohli lidé čokoládu koupit pouze v lékárně? Byla totiž považována za lék! Až do začátku 20. století si tak lidé chodili tuto pochoutku kupovat do lékáren. Ještě dnes by vám někteří léčitelé doporučili konzumaci kvalitní hořké čokolády jako formu prevence vzniku různých onemocnění.

Čokoláda není vhodným pamlskem pro všechny. Tak třeba domácí mazlíčci by ji neměli vůbec dostávat. Zejména pro psy představuje smrtelné nebezpečí. Látky v ní obsažené jsou totiž pro tato zvířata toxické. Nejeden pes už zemřel na otravu čokoládou.

magazin.cz

 

Na prvním místě žebříčku celosvětové produkce kakaových bobů je Afrika. Zde na kakaových plantážích a farmách pracuje zhruba 10 milionů lidí, kterým se daří vypěstovat 70 procent z celosvětové produkce kakaa. Druhým největším producentem kakaa na světě je Jižní Amerika.

Existují celkem tři hlavní druhy stromů kakaovníku. Boby z každého z nich se vyznačují svou charakteristickou chutí. Jedná se o druhy s názvem Forastero, Criollo a Trinitario. Pokud se tyto tři druhy kakaových bobů spojí dohromady, vznikne extra kvalitní čokoláda pojmenovaná jako Fino De Aroma. Toto označení má na světě jenom zhruba 7 procent z celosvětové produkce čokolád, mezi nimi i jeden český výrobce – firma CARLA, která vyrábí čokoládu z kakaových bobů z Kolumbie.

Víte, že plody kakaovníku vyrůstají přímo na kmeni stromu? V těchto plodech bychom pak našli kakaové boby v bílé slupce.

magazin.cz

 

Obaly čokolád nejsou všude ve světě stejné, v každé zemi mají čokolády jiný obal. Tak třeba v Číně byste nenašli čokoládu v modrém balení. Proč? Číňané jsou totiž hodně pověrčiví lidé a v modré barvě spatřují symbol smrti.

Tušíte, kolik asi tak čokolády zkonzumují za rok lidé v České republice? Možná vás to překvapí, ale Češi si údajně za rok pochutnají na 60 tisících tunách čokolády!

V Itálii byste našli hotel, který vypadá jako tabulka čokolády. A nejen budova zvenčí, ale také interiér je tohoto motivu plný. Dveře mají tvar tabulky čokolády, stejně jako koberce nebo dekorace. Hotel nese název Etruscan Chocohotel a našli byste ho ve městě Perugia.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!