Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jde to i bez kávy a energetických nápojů

Vypijete za den litry kávy nebo několik plechovek energetických nápojů, abyste byli schopni vůbec fungovat? Chybí vám energie? Káva nebo energetický nápoj mohou být dobrou první pomocí, ovšem existují také zdravější alternativy.

Na kávu mnoho lidí nedá dopustit, ovšem někomu právě tento nápoj způsobuje žaludeční a jiné potíže. Kávu a energetické nápoje můžete snadno nahradit něčím zdravějším, co vám také dodá energii, zároveň zlepší paměť a soustředění.

 

Ženšen

Podle výsledků japonské odborné studie má ženšen schopnost povzbudit váš imunitní systém a zlepšit funkci buněk přijímajících a využívajících z organismu cukr. Tak zároveň dokáže ženšen zabránit únavě, a to mnohem efektivněji než kofein, který jenom v našem těle zrychlí využití energie. Díky povzbuzujícím a stimulačním účinkům se ženšen uplatní také jako afrodiziakum. Již v dávné minulosti byl ženšen využíván jaké lék na neplodnost a impotenci. Vědci provedli experimenty na zvířatech a zjistili, že ženšen podporuje tvorbu pohlavních hormonů, což velmi ovlivňuje sexuální aktivitu i plodnost.

magazin.cz

 

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba, to je klasika mezi látkami podporujícími paměť a koncentraci. V minulosti dokonce vědci zkoušeli z ginkga vyrobit preparát k léčbě Alzheimerovy choroby a stařecké demence. To se však bohužel nakonec nepovedlo. Extrakt se získává ze stromu s názvem jinan dvoulaločný. Ten na Zemi roste už neuvěřitelných 300 milionů let. Ginkgo biloba obsahuje velké množství antioxidantů, které v našem těle zabraňují poškozování buněk a slouží tak jako jejich ochrana. Zároveň nám antioxidanty pomáhají odstraňovat stres a pozitivně stimulují nervový systém. Všechny tyto účinky se však dostaví až po dlouhodobém užívání.

magazin.cz

 

Vitamin B

Vitamin B naše tělo nezbytně potřebuje pro správnou činnost mozku a nervové soustavy. Tento vitamin poslouží našemu mozku zjednodušeně řečeno jako palivo. Zdrojem vitaminu B může být třeba maso, mléko, luštěniny, vejce nebo listová zelenina. Vitaminy skupiny B je potřeba tělu neustále dodávat, protože nejsme schopni je v organismu delší dobu skladovat. Soustředění a snadné učení, to dokáže například vitamin B 12. Ten dále udržuje v kondici nervový systém a má pozitivní vliv na naší psychiku. Také odstraňuje únavu a pocit vyčerpání, pomáhá bojovat proti stresu a podporuje kognitivní funkci mozku. Zapomínat bychom neměli ani na vitamin B 1, který potřebujeme pro správnou funkci nervové soustavy a pomůže nám také překonat velmi emotivní a stresující situace.

magazin.cz

 

Lecitin

Odstranit únavu a podpořit myšlení dokáže také látka zvaná lecitin. Najdeme ji například v rybách, pšenici, vejcích nebo sóji. Kromě toho, že má lecitin skvělé účinky na naší paměť, pomáhá také snížit hladinu cholesterolu v krvi a snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Lecitin však můžete přijímat pouze v omezeném množství, které určí váš doktor či lékárník. Průměrně může člověk svému tělu dodat dva a půl gramu lecitinu za den. Pokud to s lecitinem přeženete, riskujete nepříjemné nežádoucí účinky, jako je například silné pocení, zažívací potíže nebo nechutenství.

magazin.cz

 

Brahmi a reishi

Bylina s názvem brahmi pochází z Himalájí, kde ji lidé tradičně užívají kvůli účinkům pro zlepšení mentálních funkcí. Brahmi prokazatelně zlepšuje dlouhodobou paměť, schopnost učení a reflexy. Rostlina má dále antioxidační účinky. Vyrábí se z ní také tinktury, které pomáhají pacientům s revmatickými potížemi.

magazin.cz

 

Podobné účinky má reishi, které se často říká houba dlouhověkosti. Není divu, vždyť obsahuje přes 200 antioxidantů, enzymy a vlákninu. Užívá se při vysoké hladině cholesterolu v krvi, dokáže podpořit krevní oběh a regenerovat plíce, pomáhá při potížích se spánkem. Extrakt z reishi se využívá k podpoře paměti a koncentrace.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!