Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Detoxikace: Jak pročistit orgány?

Ať už věříte v zázračné účinky detoxikačních kúr či ne, pravdou zůstává, že jistě není na škodu čas od času své tělo pročistit. Detoxikace v podobě lehké diety vám určitě prospěje, minimálně budete mít dobrý pocit.

Na které orgány se zejména zaměřit?

Ideální je pročistit každý orgán ve svém těle zvlášť. A proto potřebujeme vědět, co kterému orgánu prospívá a co mu naopak nedělá dobře. Očistu a regeneraci bychom měli dopřát především ledvinám, játrům, střevům, kůži, plicím a lymfatickému systému.

 

Ledviny

Vašim ledvinám prospěje, když budete pít čistou pramenitou vodu, minerální vodu se sníženým obsahem sodíku, neslazené bylinné a ovocné čaje či naředěné ovocné a zeleninové šťávy. Z čajů je pak nejlepší mátový, zelený, heřmánkový, kopřivový nebo z listů břízy. Činnost ledvin podpoří petržel nebo chřest.

magazin.cz

 

Střeva

Pro správnou funkci střev přijímejte ve stravě dostatek nestravitelné vlákniny. Jejím zdrojem jsou například ovesné vločky, celozrnné pečivo nebo některé druhy zeleniny. Nestravitelnou vlákninu potřebujeme k pročištění střev od škodlivých bakterií a rozkládajících se zbytků potravy.

 

Játra

Tomuto orgánu pomáhají podobně jako ledvinám některé čaje. Vhodný je zejména čaj zelený, mátový a lapacho. Z potravin mají detoxikační účinek pro naše játra artyčoky nebo česnek.

magazin.cz

 

Kůže

Pro detoxikační kúru kůže se nejlépe hodí aromatické oleje, které vmasírujeme jemně do pokožky. Skvělé výsledky zaručí třeba skořicový olej. Ten pokožku silně prokrví a tím se z ní pak lépe vylučují škodliviny.

 

Plíce

Naše plíce zejména ocení pobyt na čerstvém vzduchu. Proto choďte na procházky, ideálně do přírody. Některá wellness centra také mají ve své nabídce kyslíkové či dechové terapie, které plicím také prospějí a zejména je posílí.

magazin.cz

 

Lymfatický systém

Na lymfatickém systému se pozitivně projeví již proběhlá detoxikace ledvin, jater a střev. Pokud totiž dojde k pročištění těchto orgánů, lymfatický systém nebude tolik zatížen škodlivými toxiny. Vhodná je dále lymfodrenáž, která dokáže podpořit tok lymfy mezi lymfatickými uzlinami. Tato procedura je dnes již zcela běžně v nabídce wellness center.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1