Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Přírodní náhrady za bílý cukr

O škodlivosti bílého cukru na lidské zdraví už asi někdy slyšel každý. Naštěstí je možné bílý cukr nahradit zdravějšími přírodními sladidly.

Bílý, řepný či konzumní cukr – všechny tyto názvy označují sacharózu. Jedná se o disacharid, který se skládá z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Nejčastěji se při výrobě bílého cukru využívá cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Tento cukr našemu zdraví zrovna neprospívá, spíše naopak. Dlouhodobá a nadměrná konzumace způsobuje často obezitu, poškození zubní skloviny či tvorbu zubního kazu. Vyzkoušejte přírodní sladidla a zapomeňte na škodlivý bílý cukr.

Fruktóza

Fruktóza je ovocný cukr, který lidské tělo dokáže rozložit a strávit. Tato sladidlo mohou používat diabetici, nemá totiž žádný vliv na hladinu inzulinu. Fruktóza se vyznačuje nízkým glykemickým indexem a větší sladivostí než má sacharóza.

Glukóza

Jedná se o nejjednodušší a snadno stravitelný cukr. Glukóza je vhodným sladidlem pro sportovce, doporučována je rovněž pro těžce fyzicky či psychicky pracující osoby.

magazin.cz

Med

Med je vlastně ovocný cukr v tekuté formě. Skládá se z glukózy, fosforu, hořčíku, vápníku, zinku a vitaminu B. Dále med obsahuje enzym zvaný amyláza, což ej látka pomáhající našemu tělu zpracovat škroby. Med má jednu nevýhodu, a tou je vyšší glykemický index.

Melasa

Tato hnědá či černá látka sirupovitého charakteru vzniká jako vedlejší produkt během výroby cukru z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Melasa je bohatá na stopové prvky a minerální látky, jako je například fosfor, vápník, hořčík, draslík nebo železo. Toto přírodní sladidlo se vyznačuje výbornou chutí. Skvěle ochutí čaj, kávu nebo třeba kakao.

magazin.cz

Javorový či agávový sirup

Agávový sirup se získává z přírodních šťáv z kaktusu, které se posléze zahustí. Toto sladidlo dokáže nahradit bílý cukr takřka v každém pokrmu. Javorový sirup se vyrábí z javorové mízy, která je rovněž zahušťována. Čím světlejší javorový sirup je, tím je kvalitnější.

Obilné sirupy a slady

Tato alternativní přírodní sladidla jdou vyráběny z pšenice, ječmene, rýže nebo kukuřice. Z převážné části je tvoří sladový cukr maltóza. Ta se v našem těle pozvolna štěpí, čímž nám dodává energii postupně. Obilné slady se vyznačují nízkým glykemickým indexem a hodí se pro diabetiky i pro jedince trpící nadváhou.

magazin.cz

Stévie

Jedná se o rostlinu, jejíž listy využívali již indiáni po několik staletí jako sladidlo. Dnes je ze stévie sladké průmyslově získávána látka zvaná steviosid. Ta je 200 až 300 krát sladší než bílý cukr. Stévie je vhodnou alternativou pro osoby nemocné diabetem či fenylketonurií, což je vrozená porucha metabolismu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!