Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak zvládnout stres?

Stres nás dnes provází takřka každým dnem. V dnešní moderní a uspěchané době se mu nevyhneme. Ale jak se ho zbavit? A je to vůbec? Důležité je, abychom se naučili stres zvládnout a nenechat se jím zničit.

Společnost blízkých

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik času trávíte se svými blízkými, se svou rodinou – zkrátka s těmi, na kterých vám nejvíce záleží? Možná ne tolik, kolik byste chtěli. Přitom společnost vašich přátel či vaší rodiny vám hned zvedne náladu a budete se v ní cítit dobře. Zároveň si budete všichni povídat o tom, z čeho máte radost, nebo co vás naopak trápí. A právě to vás dokáže zbavit stresu. Funguje to vlastně podobně jako terapie. Nezapomínejte tedy na ty, na kterých vám záleží a které máte rádi, a travte s nimi svůj volný čas.

magazin.cz

Offline

Tzv. online dnes neustále žije takřka každý. A také proto nás neustále pronásleduje stres. Zkuste čas od času vypnout telefon a zmizet ze sociálních sítí. Nic se nestane, když nebudete neustále kontrolovat telefon nebo emailovou schránku. Běžte se třeba projít ven a na nic nemyslete, relaxujte, zkrátka si pročistěte hlavu. Hned se budete cítit lépe.

Klid a čas jen pro sebe

Pokud už vám stres přerůstá přes hlavu a máte už všeho dost, pomůže vám klid. Stačí si najít nějaké klidné a tiché místo, kde vás nebude nikdo vyrušovat. Jděte třeba ven a všechen svůj vztek a napětí ze sebe vykřičte. Ovšem někomu stejně dobře pomůže třeba koupel ve vaně, kde zhluboka dýchá a na nic nemyslí. Chvilka klidu a času jenom pro sebe vám zaručeně prospěje.

magazin.cz

Žijte přítomností

Mnoho lidí se stresuje tím, co se ještě nestalo (a mnohdy se to pravděpodobně ani nestane). A to je zbytečné. Naučte se žít přítomností a nemyslete tolik na budoucnost. Pokud je něco podobného pro vás nepředstavitelné, pomohou vám například relaxační techniky nebo jóga.

Koníčky

Stresu vás spolehlivě zbaví koníčky. Pokud se budete ve volném čase věnovat něčemu, co vás baví, přestanete alespoň na chvíli myslet na starosti a své povinnosti. Ať už rádi vaříte či pečete, čtete knihy nebo třeba milujete kreativní činnosti, věnujte se svým koníčkům kdykoli jen můžete. Zvedne vám to náladu a stres vám nepřeroste přes hlavu.

magazin.cz

Pohyb

Stres také snadno zaženete pohybem. Cvičte, jděte na procházku, projeďte se na kole, jděte si zaplavat. Pohyb nám pomáhá po stránce fyzické, ale i psychické. Nemusíte nutně chodit dřít do posilovny. Dělejte to, co vás baví, do práce třeba choďte raději pěšky. Nějaký ten pohyb je ideální mít každý den.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!