Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Harmonie díky základním principům ajurvédy

Necítíte se moc šťastně? Máte pocit, že ve vašem životě chybí harmonie? V tom případě je na čase harmonii do života vrátit. Třeba díky základním principům ajurvédy.

Jedná se o starou tradiční indickou medicínu, která je založená na harmonii těla a duše. Také se zaměřuje na souznění člověka s přírodou. Slouží jako prevence vzniku chorob, protože člověku vrací jeho přirozenost, tedy harmonii. Tuto rovnováhu v dnešní moderní době narušuje například stres, smutek nebo bolest.

magazin.cz

Klidné a krásné stolování

V dnešní době neustále všichni někam spěchají. Již obyvatelé staré Indie však věděli, že to je cesta do záhuby. Velmi negativně se uspěchaný styl života projevuje v takřka nulovém či ukvapeném stolování. Jídlo v poklusu nebo rovnou při práci, to už asi někdy zažil každý. Podle učení ajurvédy člověka velmi ovlivňuje to, co a jakým způsobem jí. Vnitřní harmonie tak dosáhneme jenom tehdy, pokud budeme mít čas a prostor na získání energie prostřednictvím potravin.

Jak tedy správně stolovat? Jíst bychom měli hlavně v klidném a krásném prostředí. Nemusíme mít nutně vyzdobený stůl plný květin a různých dekorací. Stačí jenom pěkný ubrus, vkusné prostírání a nádobí a dostatek prostoru. Měli byste se zkrátka cítit dobře a spokojeně.

magazin.cz

Úcta k jídlu

Naházíte do sebe jídlo hned, jak ho dostanete na talíř? Tak s tím přestaňte. Každý by si měl uvědomit, že jídlo je dar a zdaleka ho nemůže mít každý člověk. Projevte proto k jídlu úctu. Třeba za něj v duchu poděkujte – sami sobě nebo tomu, kdo vám ho připravil. Pokud stolujete ve společnosti jiných lidí, je vhodné nabídnout pokrm nejprve dětem a starým lidem. Darování a uskromnění sebe samotného, to jsou vlastnosti, které dokáží našemu tělu vrátit klid a harmonii. S úctou k jídlu úzce souvisí i rituál stolování zmíněný výše.

Střídmost

Podle ajurvédy není pocit hladu něčím negativním. Lidé si zkrátka jenom zvykli, že se jdou při sebemenším hladu najíst. A to není správné, zbytečně tím svůj organismus zatěžujete. Přejídáním škodíte nejen svému tělu, ale i své mysli. Dobré je také do svého jídelníčku zařadit zdravé potraviny, jako je ovoce, zelenina, bylinky nebo třeba luštěniny. Jak se říká – ve zdravém těle zdravý duch.

magazin.cz

Láska k vlastnímu tělu

Mějte rádi své vlastní tělo a nebojte se mu to dát najevo. Hýčkejte ho, dopřejte mu čas od času něco dobrého. Výborné jsou třeba masáže, ty dokáží našemu tělu i duši navrátit ztracenou rovnováhu. Lidské tělo obsahuje celou řadu tlakových bodů, jejichž stimulováním dokážeme zázraky. Díky pravidelným masážím můžete zapomenout na migrénu, zažívací problémy či bolest zad.

Správné dýchání

Mnoho lidí špatné dýchá, možná mezi ně patříte i vy. Mělké a povrchové dýchání, opomíjení bránice, nezapojování mezižeberních svalů, to vše je špatné dýchání. Dech by se měl totiž ideálně dostat až do břicha. Dobrým nácvikem správného dýchání může být třeba meditace. Stačí pár minut denně. V klidu zavřete oči a nevnímejte nic jiného, než svůj dech. Soustřeďte se na to, jaké dýchání vám je příjemné. Zklidněte svůj dech a zklidní se i vaše mysl. Ve stresových situacích je proto dobré meditovat a klidně dýchat.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!