Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Posilujte svůj mozek!

Aby vám to stále myslelo a měli jste dobrou paměť, musíte svůj mozek posilovat a trénovat. Jak na to?

Slabiny

Na trénování mozku je dobré zaměřit se na své slabiny a začít je využívat. Pokud například brzy ráno vstáváte a chodíte také brzy spát, zkuste se nějaké práci či povinnostem věnovat večer. Budete sice pod vlivem stresu, což však vašemu mozku pravděpodobně jenom pospěje.  Dokonce můžete zaznamenat lepší výsledky.

Hry

Je dokázáno, že hraní her (ať už klasických deskových nebo některých počítačových) zlepšuje paměť. Stačí jenom pouhé přemýšlení při řešení hry a stáváte se chytřejšími.

Mnemotechnické pomůcky

Mnemotechnické pomůcky používáme k podporování paměti nejrůzněji sdruženými představami nebo třeba předměty. Tyto pomůcky také dokáží rozšířit kapacitu mozku, který pak tvoří a lépe využívá nové asociace. Mnemotechnické pomůcky nemusíte využívat jenom v případě, když se chcete něco naučit. Dobře se uplatní například při zapamatovávání si nových lidí.

Knihy

Pokud chcete udělat opravdu něco dobrého pro svůj mozek, čtěte. Zkuste někdy večer místo zapnutí televize raději otevřít knihu. Střídejte různé žánry knih, místo svých oblíbených či „oddechových“ titulů si občas přečtěte něco jiného. Mozek budete trénovat, zvýší se vám paměť i OQ.

Koníčky

Koníčky, kterým se věnujete, rozvíjí vaši kreativitu, ale třeba i paměť. Výborné pro váš mozek je, když stále zkoušíte něco nového a nového.  Získáte nové informace, návyky a asociace, které si váš mozek osvojí.

Jídelníček

Vyvážený a zdravý jídelníček pomůže nejen vašemu tělu, ale také mysli. Jenom díky dobré stravě si zajistíte skvělou paměť a koncentraci.

Cvičení

Dalo by se říci, že pokud posilujete své tělo, posilujete zároveň i svůj mozek. Pravidelné cvičení přispívá výrazně k zlepšení cirkulace živin v celém těle. Díky cvičení se ve vašem těle dají do pohybu bílkoviny a další látky, které slouží jako výživa pro náš mozek.

Spánek

Kvalitní a dostatečný spánek celkově zlepšuje váš život, ať po stránce fyzické, tak i psychické. Spánkový deficit není radno podceňovat. Bez kvalitního spánku nemůže váš mozek pracovat naplno.

Posilujte svůj mozek!

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3