Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Omládněte díky zdravému jídelníčku

Složení jídelníčku a životospráva ovlivňuje kvalitu života každého člověka více, než si možná myslíte. Strava se například přímo odráží na takzvaném biologickém věku jedince.

Méně cukru

Vašemu zdravotnímu stavu a vašemu tělu jenom prospěje, když omezíte a časem postupně zcela vynecháte cukr. Zaměřte se zejména na sladkosti, sladké nápoje a další výrobky s vysokým obsahem cukru.

Neperlivá voda

Mnohem prospěšnější je tělu neperlivá (nejlépe filtrovaná) voda než sladké limonády, voda s bublinkami nebo dokonce alkoholické nápoje. Nejvíce proto pijte neperlivou vodu.

 

 

Náhrada bílého pečiva

Místo bílého pečiva konzumujte pečivo celozrnné žitné, ideálně pak kváskové.

Výrobky z kozího mléka

Snažte se omezit konzumaci výrobků z kravského mléka, nahraďte je produkty z mléka kozího.

Méně masa

Lidské tělo nutné nepotřebuje každodenní přísun masa, spíše mu to škodí, Za týden si dejte ideálně nejvýše čtyři porce masa. Více nepotřebujete. Maso a masné výrobky by pak měly být v dobré kvalitě, nejlépe z biofarem.

Dostatek bílkovin

Zdrojem bílkovin je samozřejmě maso, ovšem tyto látky najdeme i jinde. Vyskytují se třeba v rybách, luštěninách, vejcích, sójových výrobcích či mléčných výrobcích.

Ovocné a zeleninové šťávy

Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny obsahují celou řadu vitaminů, minerálů, antioxidantů či enzymů. Všechny tyto látky jsou zdraví prospěšné. Denně vám postačí třetinka šťávy z ovoce a zeleniny.

Omega-3 mastné kyseliny

Zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny najdeme například v rybách nebo některých olejích, jako je lněný, konopný, makadamový či mandlový. V teplé kuchyni využijete olej olivový a rýžový.

Semínka

Zařaďte do svého jídelníčku semínka – lněná, konopná, slunečnicová, dýňová či chia semínka. Jsou zdravá, působí mimo jiné pozitivně na funkci pohlavních orgánů a trávicího traktu.

Ořechy

Ořechy jsou skvělými zdroji energie, navíc pomáhají k udržení zdravého cévního systému.

Každý den ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina jsou zdrojem vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Proto byste je měli konzumovat denně, nejlépe čerstvé.

Omládněte díky zdravému jídelníčku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!