Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pelíšek / foto: Shutterstock

Mami, prosím, kup mi štěně...

Slýcháte tuto větu od svých dětí? Nebo možná vám samotným chybí nějaký pořádný parťák a společník?

Pokud se rozhodnete, že psího kamaráda do rodiny přece jenom pořídíte, a to buď pejska z nějakého ověřeného chovu, nebo zachráníte nějakou zvířecí dušičku z útulku, musíte se na příchod nového člena rodiny náležitě připravit. Péče o štěně je spojeno nejenom s radostí a potěšením, ale také s nejrůznějšími povinnostmi.

Především je třeba opatřit útulný pelíšek, který bude na vhodném místě, kde si mazlík odpočine po hrách a lumpačení. Pelíšek by měl být přiměřeně velký. Neměli bychom zapomínat, že štěňátko docela rychle roste. Obecně dávají pejskové přednost košíku s vyššími okraji nebo tzv. kukani, která je chrání před průvanem. Pelíšek umístíme tak, aby z něho měl náš miláček přehled i o dění ve své nové smečce.

Je třeba zakoupit misky na vodu a krmení. Misky jsou nejlepší z nerezu nebo z plastu s protiskluzovou upravou dna, aby si štěně zbytečně nevylilo vodu, nebo nevyklopilo baštu. Krmivo pro štěňata volíme především s ohledem na to co mu bylo podáváno před příchodem do našeho domova. V případě, že bychom chtěli podávat mazlíkovi granule jiné značky, vybereme kvalitní krmivo vhodné pro štěňata a postupně je zamícháváme do původní stravy.

Ve výchově štěněte se vyplatí se začít dodržovat určité zásady, aby naše soužití bylo radostí a potěšením pro obě strany. Vyplatí se nám do budoucna být důslední a trpěliví. Co se pejsek v mládí naučí, to se nám později vrátí v podobě ukázněného a poslušného mazlíka. Pokaždé když štěně splní úkol a zachová se správně, doporučujeme odměnit jej psím pamlskem. Odměnou je pro štěně i čas strávený hrou. Takže proto bychom měli zakoupit také sympatické psí hračky. Některé hračky jsou určené na společné dovádění a jiné zase na dobu, kdy je štěně samo doma. Zpočátku bychom měli počítat s pár dny volna na adaptaci nového přírustku do rodiny. Než se štěně naučí udržovat čistotu můžou se nám hodit plenky pro psy.

K správné péči o pejska a jeho hygienu patří správný šampón a kartáč nebo hřeben na úpravu kožíšku, potřeby pro čištění oušek, očí a tlapek. Od začátku bychom měli naučit pejska bez problémů přijímat i čištění zoubků.

Další nezbytností, bez které se neobejdeme, je vhodný obojek a vodítko, u psů malých ras dáváme přednost postroji tzv. kšírům. Nejlépe je vybereme na https://www.mujmazlik.cz/. Přestože tyto věci, včetně náhubku, pravděpodobně zpočátku nebudeme nutně potřebovat, štěnátko by si na ně mělo zvykat už v prostředí domova. Usnadní nám to pozdější vycházky a cestování v hromadné dopravě i v autě. Pro malé pejsky se vyplatí zakoupit přepravku, nebo tašku na nošení. Hlavně při cestování autem se jedná o otázku bezpečnosti. Někteří chlupatí miláčkové dokáží zpočátku při cestování dost vyvádět a mohlo by velmi špatně dopadnout, kdyby nám při řízení vozu skočily do klína nebo za krk.

Pořízením mazlíka určitě změníte život celé rodině. Přeji vám ty nejkrásnější zážitky s tím nejvěrnější tvorem, který se nikdy neurazí, neodmlouvá a vždycky se mu budete líbit, ať už budete vypadat jako filmová hvězda, nebo jako něco, co přinesla kočka z venku.

Mami, prosím, kup mi štěně...

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!